Golfclub slaat alarm over vernietiging miljoeneninvestering

Door: Ab Jenema

Heemskerk - Schitterende natuur en recreatiegebied golfbaan verdwijnen bij keuze Golfbaanvariant A8-A9.
Financiële argumenten lijken belangrijker dan leefbaarheid en werkgelegenheid.
Een miljoeneninvestering in natuur en recreatie lijkt met een pennestreek te verdwijnen als de provincie besluit de A8 en A9 via de Golfbaanvariant met elkaar te verbinden. De besturen van de Heemskerkse Golfclub en de Stichting Exploitatie Golfbaan IJmond Noord (Stegijn), die de grond beheert, zijn ook verbaasd over luchtigheid waarmee in het voorstel over een eventuele verplaatsing van het golfterrein gesproken wordt. "Er wordt een prachtig natuur- en recreatiegebied vernield, er verdwijnen tientallen arbeidsplaatsen en er wordt een sportvereniging kapot gemaakt met dit plan", zegt voorzitter Rens Koole van de Heemskerkse Golfclub.

De club trekt samen met de stichting Stegijn en de belangengroep Leefbaar Broekpolder op om de politiek te overtuigen van de fatale gevolgen voor de leefbaarheid van de wijk Broekpolder. Voorzitter Otto Pappe van Stegijn: "Er is flink geïnvesteerd in geld en inzet om de natuur in de golfbaan te laten schitteren. De hele omgeving, de Noorderbuitendijken, is een mooi gebied voor de inwoners van de Broekpolder om te ontspannen en te genieten van bijvoorbeeld de ijsvogels die bij ons nestelen." Officieel is deze polder een half open landschap met dagrecreatievoorzieningen en is dat met de open recreatie van de lokale bewoners en de golfbaan volgens hem uitstekend gelukt.

Maar volgens Koole kost de aanleg van de Golfbaanvariant ook een fors aantal banen. "Bij onze vereniging werken vijf personeelsleden, twee golftrainers, twaalf greenkeepers en tien horecamedewerkers. Die verliezen hun baan als de provincie hun plannen doorzet. En een aantal lokale toeleveranciers verliezen hun omzet." De Heemskerkse is ook een van de eerste golfclubs in Nederland in het bezit van het Golf Environment Organization-certificaat. "Daar zijn we heel trots op, want het betekent dat we duurzaam, natuurlijkvriendelijk en milieubewust zijn", zegt Koole, die vreest dat daar nu een strook asfalt voor in de plaats lijkt te komen.

Pappe maakt zich ook zorgen over het voortbestaan van de vereniging. Herinrichten van de huidige locatie is volgens hem geen optie, dus het enige alternatief is verplaatsing. Maar volgens Koole betekent dat wel dat de aanleg van een nieuwe golfbaan klaar moet zijn als de werkzaamheden voor de aanleg moet beginnen. Koole hierover: "Anders kunnen de leden een tijd niet spelen en dat is de doodsteek voor als club en dus ook de 29 medewerkers. Het is dus niet iets om even luchtig over te doen."

Aanstaande woensdag hebben beide voorzitters overleg met de Heemskerkse wethouder Frowijn om te kijken hoe ze samen met de gemeente Heemskerk dit recreatiegebied van de ondergang kunnen redden.

 

 

 

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
Café-Biljart Carillon
LEQUAL Online Marketing