Gratis bomen in Beverwijk voor een beter klimaat

Door: Jan Pronk

BEVERWIJK - Op zaterdag 18 februari van 10:00 tot 17:00 uur organiseren Landschap Noord-Holland, de Milieufederatie Noord-Holland en Meerbomen.nu een grote uitdeelactie van boompjes (zaailingen) in Beverwijk. Deze zaailingen zijn eerder deels geoogst uit natuurgebieden en parken in de gemeente. Waar de beuk, kornoelje, hazelaar of esdoorn op de ene plek niet verder kan groeien, staat een ander er om te springen! Iedereen die dat wil kan gratis deze jonge boompjes en struiken ophalen. Deze uitdeelactie is onderdeel van plan Boom. Een initiatief van de Landschappen, de Natuur en Milieufederaties en https://Meerbomen.nu

Uitdeelactie Beverwijk
Het is nodig om je aan te melden voor deze actie op Uitdeelactie Plan Boom: naar huis met een boom of struik! - MNH en een tijdslot te reserveren waarbinnen de boompjes kunnen worden opgehaald. De locatie op zaterdag 18 februari is de Westerhoutweg in Beverwijk, bij het Wandelstartpunt Westerhoutpark. Specifieke soorten bomen en struiken reserveren gaat helaas niet. Wel gaat iedereen gegarandeerd met een paar mooie soorten naar huis. Op de website is te vinden welke boomsoorten beschikbaar zijn. Het gaat om hoge en lage bomen en struiken. De zaailingen zijn tussen de 50-200 cm hoog en prima mee te nemen met de fiets.

Oproep: op zoek naar plantlocaties
Naast deze actie is Plan Boom op zoek naar nieuwe plantlocaties. Grondeigenaren die ten minste 500 m2 of meer grond beschikbaar hebben om boompjes te planten, kunnen contact opnemen met Mandy Schouws via [email protected] Voor deze locaties gaan de Natuur en Milieufederatie Noord-Holland en Landschap Noord-Holland op zoek naar financiering om deze bomen te kunnen planten.

Grote hoeveelheden bomen beschikbaar voor terreineigenaren
Voor agrariërs, eigenaren van een voedselbos of bedrijven die interesse hebben in een grote hoeveelheid bomen (meer dan 100) is het mogelijk daarover afspraken te maken. Neem daarvoor contact op met Mandy Schouws: [email protected]

Vrijwilligers voor uitdeel dag gezocht
Voor de uitdeel dag op 18 februari in Beverwijk zoekt Plan Boom nog enkele vrijwilligers. Wil jij ook een aantal uur gezellig buiten aan de slag voor een goed doel? Meld je aan op https://bomenplanner.meerbomen.nu/events/967 (ochtend) of https://bomenplanner.meerbomen.nu/events/970  (middag).

Effecten bomen planten
Bomen nemen CO2 op, zijn van groot belang bij de bestrijding van hittestress, brengen schaduw en verkoeling en houden water vast in droge tijden. Daarbij versterken ze de veerkracht van de natuur en de biodiversiteit, zodat de natuur de effecten van klimaatverandering beter kan opvangen ‘Gemeente Beverwijk werkt graag mee aan dit doel,’ vertelt Jacqueline Dorenbos, wethouder groen en klimaatadaptatie. Het doel van plan Boom is om in 4 jaar tijd 10 miljoen bomen in tuinen, bermen, parken, op plantsoenen, bedrijventerreinen en het buitengebied in heel Nederland te planten.

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing