Gratis meezingen met Perezwon

Door: Jan Pronk

IJMOND - Perezwon (????????) betekent 'klokgelui'. Klokken zijn onlosmakelijk verbonden met de Oosters-orthodoxe liturgie. Het gemengd koor Perezwon is opgericht in februari 2016 en legt zich toe op deze specifieke koormuziek. Daarnaast worden Russische en Oekraïense volksliederen gezongen in de diverse landstalen. De zangers van Perezwon komen uit verschillende delen van Noord Holland. Heemskerk, Uitgeest, Castricum, IJmuiden en de Zaanstreek. 

Perezwon staat onder muzikale leiding van Chris Jobse. Al sinds 1980 is hij actief als dirigent van meerdere koren en orkesten in Nederland en daarbuiten. Hij heeft in zijn dirigenten carrière inmiddels een grote ervaring opgebouwd in de Orthodoxe kerk muziek. Sinds 2003 is hij als gastdirigent verbonden aan het Tavria strijkorkest en het Krim Kamer Koor uit Simferopol (Oekraïne). Chris is initiatiefnemer van het Byzantijnse Koor Perezwon. 

De Byzantijnse muziek omvat de sacrale gezangen van de christelijke kerken die, sinds de vroege geschiedenis, de Oosters-orthodoxe traditie volgen. In de 11e eeuw (1054) vond het grote schisma plaats tussen het oostelijke en het westelijke deel van de christenheid van het vroegere Romeinse Rijk. Dit leidde tot de scheiding tussen de orthodoxe of Byzantijnse patriarchaten en de rooms-katholieke of Latijnse kerk. De vorm van de muziek bleef in de Byzantijnse kerken nagenoeg hetzelfde, in tegenstelling tot de meer Westers georiënteerde Katholieke Kerk. Wat velen ook nu nog aanspreekt zijn de ingetogen meerstemmige gezangen die onderdeel uitmaken van de Orthodoxe kerkelijke liturgie tijdens de eredienst.

De koormuziek in de Orthodoxe kerken wordt zonder instrumentale begeleiding gezongen. Sinds de oudheid geldt dat de zang aan de mens geleerd is door de engelen om God te prijzen. In deze Hemelse muziek past geen instrumentale begeleiding, dus wordt er uitsluitend a-capella gezongen. Uitgaande van deze leer bestond er weinig behoefte aan vernieuwen of arrangeren. Want hoe kon het Goddelijke nog verbeterd worden?

Naast de wekelijkse repetities is de doelstelling dat we veelvuldig optreden, dan wel als zelfstandig koor, dan wel in samenwerking met andere koren/ensembles. Zo hebben we in ons korte bestaan al succesvolle gezamenlijke concerten verzorgd met Voci Intimea uit het Zuid-Franse Pratt en met het blokfluit ensemble Recorders Round uit Heemskerk.

Met dit koor staan we voor dat we op een kwalitatief goed niveau muziek instuderen van de Orthodoxe Ritus. De taal van deze koorwerken is voor het grootste deel Kerk Slavisch. Daarnaast zingen we profane liederen uit de rijke Russische en Oekraïense profane liederen en volksliederen. Alle liederen worden voorzien van een Latijnse transliteratie en Nederlandse vertaling. Bovendien is Yuliya Ponomaryova onze taal coach zodat u zich geen zorgen hoeft te maken over de uitspraak van de liederen.

Er wordt bladmuziek en midi’s/mp3’s aan de deelnemers ter beschikking gesteld. Uitgangspunt is dat dit materiaal voor aanvang van de repetities bestudeerd en gekend is zodat we ons tijdens de repetities voornamelijk met muzikale afwerking, stemvorming en koorklank kunnen bezighouden. Per kalenderjaar worden minimaal 34 repetities en 6 optredens georganiseerd.

Vanaf 8 januari repeteert het Byzantijns koor PEREZWON elke maandagavond in het nieuwe cultuurhuis in het gemeentehuis van Heemskerk. Daarom willen we iedereen uitnodigen om de maand januari gratis met ons mee te zingen. Op deze manier kunt u een goede indruk krijgen van de sfeer en de repetitiemethode. Heeft u interesse, meldt u zich dan aan via [email protected] zodat wij u van de muziek kunnen voorzien.

De repetitieavond is maandag van 20.00 uur tot 22.15 uur. Repetitie locatie is de Het Cultuurhuis in Heemskerk. Het Cultuur huis is gevestigd in het gemeentehuis, Maerten van Heemskerckstraat 1, 1964 EZ, 1964 EZ Heemskerk. 

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing