Gratis online activiteiten voor senioren

Door: Ab Jenema

Foto: Lenny Oosterwijk

IJMOND - Ook in maart doen Bibliotheek IJmond Noord, Centrum voor de Kunsten Beverwijk, Kennemer Theater en Stichting Welzijn Beverwijk je op de maandagmiddagen weer gratis online activiteiten cadeau. Want we kunnen nog altijd wel een opkikkertje gebruiken.

Op de 1e laat kunstenaar Marcel Fraij je van 14.00 – 15.00 uur in een leuke workshop met nieuwe ogen kijken naar alledaagse spullen en je vertrouwde omgeving. Hij geeft voorbeelden van hoe kunstenaars bestaande situaties naar hun hand zetten en je gaat ook zelf aan de slag. Zo zie je hoe ook jij eenvoudig een nieuwe twist aan je omgeving kunt geven.

Op de 8e geeft toneelschrijver en theatermaker Iris Stam van 14.00 – 15.00 uur de workshop ‘Toneelschrijven’. Je schrijft dan een monoloog: één personage alleen aan het woord. We laten ons inspireren door een schilderij of foto en fantaseren over wat het figuur op het kunstwerk zegt of denkt, wat zijn dromen en verlangens zijn, en welke geheimen en frustraties er onder de oppervlakte liggen. Ook gaat Iris wat dieper in op het ambacht van toneelschrijven, want hoe zorg je er nou eigenlijk voor dat je geschreven tekst speelbaar is voor theater?
 
Zet op 15 maart tussen 14.00 – 15.30 uur jouw ideeën om in een leuk, grappig of spannend kort verhaal! Het schrijven ervan vergt een bijzondere techniek. Iedere zin moet er toe doen en de spanningsboog moet al vanaf de eerste zin duidelijk zijn. Stapsgewijs leert Maria Genova jou hoe je inspiratie opdoet en die omzet in een goed lopend verhaal met een logische maar verrassende opbouw. Vond je het leuk? Doe dan mee aan onze korteverhalenwedstrijd. Schrijf jouw korte verhaal met de titel ‘De boekentas voor mevrouw Taekema’.
 
Op 22 maart neemt oud-leraar Nederlands Jaap Tesselaar van 14.00 – 15.00 uur schrijvers van nu onder de loep. Nederlandse schrijvers als Maartje Wortel, Esther Gerritsen, en Jente Posthuma, debutanten, maar ook nieuwe auteurs uit andere landen zoals Harstadt, Rooney en Vuong. Is er bij hen sprake van ‘een nieuw geluid’? Hij laat ook zien wat er terechtkwam van al die stromingen die ooit ook ‘een nieuwe lente’ in de literatuur  beloofden. Hoe klonk hun nieuwe geluid destijds? Jaap geeft zoveel mogelijk tips. Zo weet je al na een uur veel beter hoe je wijs wordt uit het overweldigende boekenaanbod van deze tijd.
 
Op 29 maart neemt Auke Hulst (schrijver van Kinderen van het Ruige Land) je mee op een literaire en muzikale reis naar Amerika. Hij vertelt verhalen over verschillende road trips door dat ingewikkelde en inspirerende land en speelt muziek die hoort bij zijn met de Bob den Uylprijs bekroonde boek Motel Songs én nieuwe liedjes die hij tijdens de corona-lockdown opnam. 
 
Interesse? Ga naar de agenda op de website https://.www.bibliotheekijmondnoord.nl
zoek daar het ‘Winter of Lente op ’t plein’-evenement van je keuze en bestel daar gratis toegangskaarten. Lijkt het je allemaal wat ingewikkeld? Bel dan op werkdagen naar de bibliotheek: 0251 – 228591. Wij helpen graag!

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
Café-Biljart Carillon
LEQUAL Online Marketing