Grepen uit de geschiedenis van Brederode

Door: Ab Jenema

Jean Roefstra en Constance van der Linde (Foto: Kees Zwaan)

REGIO - In 2011 werden de gezichtsreconstructies onthuld van Willem van Brederode en Hildegonde van Voorne. Sinds januari 2015 staan zij in vol ornaat in het Huis van Hilde als blikvangers voor de middeleeuwen in Holland. Willem wordt gezien als grondlegger van de huidige Ruïne van Brederode. Maar waarom lijken archeologische vondsten te duidden op een oudere fase?

Op woensdagavond 15 juni 2016 om 20.00 uur zal Historisch Archeoloog Jean Roefstra in de Ruïne van Brederode een lezing geven over "Grepen uit de geschiedenis van Brederode."


Als kind liep Jean Roefstra al in de kerk van Velsen-Zuid te kijken naar de opmerkelijke grafsteen van een echtpaar Van Brederode. Later zou hij het langdurige onderzoek leiden naar de herkomst en identificatie van het echtpaar. Wat is de aanleiding geweest voor deze reconstructies en wat ging daar aan vooraf? Waarom is er gekozen voor de reconstructies? Welke vragen en antwoorden riep het onderzoek op naar de resten van dit echtpaar? Daarover gaat het eerste deel van de lezing.

Na de pauze; Jan van Brederode te Azincourt 1415

Vorig jaar was het precies 600 jaar geleden dat Jan van Brederode omkwam op 25 oktober tijdens de slag bij Azincourt in 1415. Deze slag wordt ieder jaar herdacht. De naam van Jan van Brederode ontbreekt echter op de herdenkingsmuur tussen alle gevallen edelen van deze veldslag. Waarom? Het drama van Jan van Brederode, met alle dramatische wendingen zou een film waard zijn. Jean Roefstra pleegt sinds de jaren negentig onderzoek naar deze fascinerende persoon. Hij is sinds de jaren negentig dan ook met de Hollandse gelegenheidsgroep "Compagnie Remembrance Jan van Brederode Azincourt 1415",  geregeld aanwezig tijdens de indrukwekkende herdenking die jaarlijks gehouden wordt op 25 oktober in Azincourt. Aan de burgemeester “president ”van dit museum is in 2003 een wetenschappelijk stuk als verzoek overgedragen om ter ere van Jan van Brederode zijn naam op deze muur te laten verschijnen. Wat gebeurde er allemaal in Azincourt? Waarom verloren de Fransen van de Engelsen? Wat is het verhaal van Jan van Brederode? Waar is hij begraven? Waarom had het graafschap Holland een aandeel in deze strijd? Allemaal vragen die tijdens deze uitzending ter sprake komen.

Jean Roefstra is voorzitter van de Stichting Historische Archeologie en werkzaam als plaatsvervangend beheerder Archeologiecentrum provincie Noord-Holland te Castricum.

Activiteiten op de Ruïne (Velserenderlaan 2, Santpoort Zuid):
AANMELDEN

  Lieke Baron: [email protected]  of  023-5382640   
  o.v.v. naam, aantal personen, telefoonnummer (ook voicemail) en/of uw emailadres

Kosten: € 5, — per lezing/excursie inclusief consumptie

Tijden van de LEZINGEN op woensdag: 
19.30 uur:                   Inloop
20.00 – 20.45 uur:     Eerste deel lezing
Pauze met consumptie
21.10 uur:                   Tweede deel lezing
21.50 uur:                   Afsluiting

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing