Grootmeesters Tata Steel Chess Tournament 2019 bekend

Door: Jan Pronk

WIJKAANZEE - Wereldkampioen Magnus Carlsen, die momenteel in Londen zijn titel verdedigt, is in januari weer van de partij tijdens het Tata Steel Chess Tournament, zo heeft de organisatie vandaag bekendgemaakt. Naast Carlsen doen nog vijf grootmeesters uit de top tien van de wereld mee: Shakhriyar Mamedyarov (3), Ding Liren (4), Anish Giri (5), Vladimir Kramnik (7) en Viswanathan Anand (8).  De 81e editie van het Tata Steel Chess Tournament vindt plaats van 11 tot en met 27 januari 2019. Traditiegetrouw zijn er ook weer twee Chess On Tour evenementen. Op woensdag 16 januari spelen de Tata Steel Masters de 5e ronde in Theater de Vest in Alkmaar en op woensdag 23 januari spelen ze de 10e ronde in de Pieterskerk in Leiden. Alle speeldagen zijn gratis toegankelijk voor belangstellenden en zijn ook online live te volgen.

Verbindende factor

Theo Henrar, directievoorzitter van Tata Steel Nederland, tijdens de bekendmaking in de Pieterskerk: “Ik spreek de hoop uit dat de partijen die hier tijdens het Tata Steel Chess Tournament worden gespeeld van een dusdanig hoog niveau zijn dat ze een vonk doen overslaan, met name ook naar de jongste generatie wereldburgers. Het zou mooi zijn als de schaakpartijen in de Pieterskerk in Leiden, in Alkmaar en in Wijk aan Zee onder jongeren de belangstelling en passie voor de schaaksport verder vergroten. De schaaksport heeft een grote verbindende kracht. Deze sport brengt mensen van over de hele wereld bijeen, los van leeftijd, geslacht of afkomst. Op het bord bestrijd je elkaar, maar na afloop is het goed gebruik om samen de partij te analyseren en te leren. Die houding kweekt begrip en dat is iets waar we in de maatschappij van vandaag meer dan ooit behoefte aan hebben.”

Sterk deelnemersveld

“De 81e editie van het Tata Steel Chess Tournament heeft een erg sterke bezetting”, aldus Jeroen van den Berg, directeur van het Tata Steel Chess Tournament. “De Tata Steel Masters groep heeft een gemiddelde rating van 2755 en telt maar liefst zes grootmeesters uit de top tien van de wereld. Na enkele jaren afwezigheid is de Chinese sterspeler Ding Liren weer terug op ons toernooi. Hij vestigde onlangs de aandacht op zich door honderd partijen aaneengesloten ongeslagen te blijven. We hebben ook een aantal debutanten in de hoogste klasse: Jan-Krzysztof Duda, Samuel Shankland, Vladimir Fedoseev, Vidit Gujrathi en Jorden van Foreest. Die laatste valt het meest op. De oud-kampioen van Nederland is klaar met zijn middelbare school en heeft besloten om zich fulltime op het schaken te focussen. Hij was al in beeld toen hij op zijn 17e kampioen van Nederland werd, maar toen was het nog wat vroeg voor hem. Hoewel zijn rating voor de Tata Steel Masters wat aan de lage kant is, vind ik het nu wel een goed moment. Jorden mag nu zelf laten zien of hij er klaar voor is. Hij heeft getoond over veel talent te beschikken. Deze ervaring zal hem alleen maar sterker maken. De debutanten staan garant voor veel strijdlust in de Tata Steel Masters. Zij hebben meer dan eens laten zien dat zij niet bang zijn en met hun ondernemende spel zullen zij het de traditionele topspelers in de Tata Steel Masters zeker moeilijk maken.”

De 14e speler wordt in december bekendgemaakt. Dat is namelijk de grootmeester die op 1 december de hoogst genoteerde speler van de ACP Competitie is met een rating onder de 2750. De deelnemers aan de Tata Steel Challengers worden dan ook bekendgemaakt.

Staal en schaken: creativiteit en innovatie

Het Tata Steel Chess Tournament heeft een lange historie. Ooit begonnen als personeelstoernooi van het staalbedrijf is het uitgegroeid tot een internationaal toernooi van wereldformaat, waar zowel grootmeesters als amateurs hun agenda’s voor vrijhouden. Tata Steel kiest voor schaken, omdat schaken gericht is op strategisch denken en op het vinden van creatieve oplossingen voor complexe vraagstukken. Tata Steel heeft diezelfde focus. Staal maken is een hightech proces met een cruciale rol voor innovatie. De medewerkers van Tata Steel werken voortdurend aan het bedenken van slimme oplossingen om processen en producten verder te verbeteren. Dat is waardoor het staalbedrijf erin slaagt om topproducten te leveren aan zijn klanten, waarmee die zich in hun markten kunnen onderscheiden. Tegelijkertijd levert Tata Steel door product- en procesinnovaties een bijdrage aan het realiseren van een duurzame samenleving.

Informatie over het Tata Steel Chess Tournament is te vinden op www.tatasteelchess.com.

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing