Grootmeesters Tata Steel Chess Tournament 2020 bekend

Door: Jan Pronk

Foto van Theo Henrar (links op de foto), Anish Giri (midden) en Jeroen van den Berg (rechts) tijdens de bekendmaking van de deelnemers aan de Tata Steel Masters 2020.

WIJKAANZEE - Wereldkampioen Magnus Carlsen is in januari weer van de partij tijdens het Tata Steel Chess Tournament, zo heeft de organisatie vandaag bekendgemaakt. Het Tata Steel Chess Tournament is een van zijn favoriete toernooien: Carlsen maakt voor de zestiende keer zijn opwachting in Wijk aan Zee. Naast Carlsen doen nog drie grootmeesters uit de top tien van de wereld mee: Fabiano Caruana (2), Nederlander Anish Giri (5) en Ian Nepomniachtchi (6). Oud-wereldkampioen Viswanathan Anand (13e op de wereldranglijst) en oud-winnaar Wesley So (12e) zijn ook van de partij. De 82e editie van het Tata Steel Chess Tournament vindt plaats in Wijk aan Zee van 10 tot en met 26 januari 2020. De grootmeesters trekken traditiegetrouw ook weer het land in. Op donderdag 16 januari spelen de Tata Steel Masters in het kader van Chess On Tour hun 5e ronde in het Philips Stadion in Eindhoven. Alle speeldagen zijn gratis toegankelijk voor belangstellenden en zijn ook online live te volgen.

“We gaan dit jaar inzetten op het verbindende karakter van de schaaksport”, aldus Theo Henrar, directievoorzitter van Tata Steel Nederland. “In het Philips Stadion zullen we in samenwerking met de Gemeente Eindhoven, PSV, Brainport en lokale schaakverenigingen diverse activiteiten, toernooien en seminars organiseren. Daarbij maken we de verbinding tussen topsport, talentontwikkeling en fysieke en mentale vitaliteit. Speciaal voor de jeugd komt er een Chess Festival weekend in Wijk aan Zee en wordt in Eindhoven een groot jeugdtoernooi georganiseerd.”

Bijzondere mix

“De 82e editie van het Tata Steel Chess Tournament heeft een bijzondere samenstelling”, aldus Jeroen van den Berg, directeur van het Tata Steel Chess Tournament. “Met maar liefst zes debutanten wordt het Tata Steel Chess Tournament 2020 een botsing tussen de gevestigde orde en de aanstormende jeugd. Jorden van Foreest, Vladislav Artemiev, Jeffery Xiong, Alireza Firouzja en Jan-Krzysztof Duda zijn immers allemaal 21 jaar of jonger. Met slechts 16 jaar is het Iraanse supertalent Firouzja de jongste deelnemer. Hij maakt een stormachtige ontwikkeling door en wordt hier en daar al getipt als de mogelijke opvolger van wereldkampioen Magnus Carlsen. Firouzja zal net als Artemiev, Xiong, Yu, Dubov en Kovalev debuteren in de Tata Steel Masters. Ook de 23-jarige Daniil Dubov kan nog wel eens voor verrassingen gaan zorgen. Hij zit momenteel in een sterke flow. De Tata Steel Masters groep heeft een gemiddelde rating van 2743. Op veel toernooien zie ik alleen de absolute wereldtop het tegen elkaar opnemen, maar persoonlijk houd ik meer van een mix. Dat zie je dan ook terug in de samenstelling van het deelnemersveld in 2020. Het gaat bijzonder interessant worden om te zien hoe jeugdig toptalent het doet tegen de wereldtop. Dat gegeven maakt de 82e editie van het Tata Steel Chess Tournament mijns inziens al voor het doen van de eerste zetten buitengewoon boeiend.”

Deelnemers Tata Steel Masters 2020

Naam Land Rating Plek op wereldranglijst
Magnus Carlsen Noorwegen 2870 1
Fabiano Caruana V.S. 2822 2
Anish Giri Nederland 2776 5
Ian Nepomniachtchi Rusland 2773 6
Wesley So V.S. 2760 12
Viswanathan Anand India 2757 13
Yu Yangyi China 2753 15
Jan-Krzysztof Duda Polen 2748 20
Vladislav Artemiev Rusland 2731 25
Alireza Firouzja Iran 2720 29
Jeffery Xiong V.S. 2712 33
Daniil Dubov Rusland 2676 58
Vladislav Kovalev Wit-Rusland 2674 63
Jorden van Foreest Nederland 2632 142
De deelnemers aan de Tata Steel Challengers worden op 25 november bekendgemaakt.

Staal en schaken: creativiteit en innovatie
Het Tata Steel Chess Tournament heeft een lange historie. Ooit begonnen als personeelstoernooi van het staalbedrijf is het uitgegroeid tot een internationaal toernooi van wereldformaat, waar zowel grootmeesters als amateurs hun agenda’s voor vrijhouden. Tata Steel kiest voor schaken, omdat schaken gericht is op strategisch denken en op het vinden van creatieve oplossingen voor complexe vraagstukken. Tata Steel heeft diezelfde focus. Staal maken is een hightech proces met een cruciale rol voor innovatie. De medewerkers van Tata Steel werken voortdurend aan het bedenken van slimme oplossingen om processen en producten verder te verbeteren. Dat is waardoor het staalbedrijf erin slaagt om topproducten te leveren aan zijn klanten, waarmee die zich in hun markten kunnen onderscheiden. Tegelijkertijd levert Tata Steel door product- en procesinnovaties een bijdrage aan het realiseren van een duurzame samenleving.
Informatie over het Tata Steel Chess Tournament is te vinden op www.tatasteelchess.com.

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
Café-Biljart Carillon
LEQUAL Online Marketing