Grootschalig woonwensenonderzoek

Door: Cor Beumer

BEVERWIJK/HEEMSKERK - Eind april starten gemeenten in en rondom de IJmond, Haarlem, Amsterdam en Almere voor het eerst een gezamenlijk grootschalig regionaal woonwensenonderzoek. Het onderzoek is regionaal opgezet, omdat de meeste verhuizingen niet stoppen bij de gemeentegrenzen. Het doel van het onderzoek is om de woonsituatie, verhuiswensen en de verhuisbewegingen van de inwoners in beeld te brengen. Deze informatie willen gemeenten en woningcorporaties gebruiken om de situatie op de woningmarkt te verbeteren, mede te bepalen wat er wáár in de regio gebouwd moet worden en om de doorstroming op de woningmarkt weer op gang te helpen. Eind 2013 worden de uitkomsten verwacht.

Het regionaal woonwensenonderzoek is een initiatief van de Stadsregio Amsterdam en de regionaal opererende corporaties Ymere, Eigen Haard en de Alliantie. De gemeenten Beverwijk en Heemskerk zijn onderdeel van de woonregio Zuid-Kennemerland en IJmond. Vanuit de Stadsregio Amsterdam trekken mensen naar Zuid-Kennemerland en IJmond of andersom. Daarom sluiten Beverwijk en Heemskerk net als de regiogemeenten aan bij dit woonwensenonderzoek. Uniek aan dit onderzoek is de grootschaligheid: alle gemeenten in  Stadsregio Amsterdam, Almere, Zuid-Kennemerland en IJmond doen mee, evenals vrijwel alle woningcorporaties en de provincie Noord-Holland als subsidieverstrekker. Regionaal en per gemeente zal zo een goed beeld ontstaan van de woonsituatie, verhuiswensen- en bewegingen van haar inwoners.  

De vorm van het onderzoek is een enquête. Door middel van een steekproef worden huishoudens in het onderzoeksgebied geselecteerd. Zij ontvangen een brief van hun gemeente met uitleg en een vragenlijst. De enquête kan ook op internet worden ingevuld. Naast de woonwensen hebben de vragen onder meer betrekking op de woongeschiedenis, de huidige woning en buurt, de huishoudensituatie en de woonlasten. De enquête vindt plaats in de volgende 26 gemeenten: Aalsmeer, Almere, Amstelveen, Amsterdam, Beemster, Beverwijk, Bloemendaal, Diemen, Edam-Volendam, Haarlem, Haarlemmerliede en Spaarnwoude, Haarlemmermeer, Heemskerk, Heemstede, Landsmeer, Oostzaan, Ouder-Amstel, Purmerend, Uitgeest, Uithoorn, Velsen, Waterland, Wormerland, Zaanstad, Zandvoort, en Zeevang.

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing