Grote hijsklus bij Tata Steel: dak op nieuwe Kooksgashouder

Door: Ab Jenema

IJMOND - Bij Tata Steel in IJmuiden is het hoogste punt van de bouw van de nieuwe Kooksgashouder bereikt door het ophijsen van het dak op de nieuwe installatie. Dat was geen sinecure: het koepelvormige dak heeft een diameter van 52 meter, weegt maar liefst 275 ton en moest op 26 meter hoogte worden geplaatst. Ook voor Tata Steel begrippen was dit een grote hijsklus. Naar verwachting wordt de nieuwe Kooksgashouder in de zomer van 2019 in gebruik genomen.

Herinzet gas en afname fakkelen
In de nieuwe Kooksgashouder wordt het kooksgas van de twee Kooks- en Gasfabrieken op de site opgevangen alvorens het via een pijpleiding over het terrein wordt getransporteerd naar de Warmbandwalserij. Daar wordt het ingezet om de plakkenovens te stoken, hetgeen gebruik van aardgas uitspaart. De nieuwe gashouder wordt tweemaal zo groot als de huidige en heeft een capaciteit van 50.000 m3. Daardoor kan het kooksgas op de site effectiever worden benut en hoeft er minder te worden gefakkeld.

De nieuwe Kooksgashouder wordt gebouwd naast de bestaande. Voor de fundering zijn maar liefst 450 palen met een diameter van 70 cm en een lengte van 10 meter in de grond geschroefd. Na ingebruikname van de nieuwe gashouder zal de bestaande uit bedrijf worden genomen en worden ontmanteld.

 

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing