Grotere gft-containers voor inwoners Beverwijk

Door: Ab Jenema

IJMOND – Om het gemakkelijker te maken het groente-, fruit- en tuinafval (gft) goed te scheiden, kunnen de inwoners van Beverwijk – die nu een standaard gft-minicontainer hebben – gratis een grotere gft-container aanvragen bij het afvalbedrijf HVC. Nu de tuinen vol blad liggen, is het prettig om wat meer ruimte te hebben om dit organisch afval kwijt te kunnen. Maar denk ook vooral aan etensresten. Alle schillen, snij- en etensrestjes mogen in de gft-bak. Door het gft beter te scheiden neemt de hoeveelheid te verbranden restafval aanzienlijk af. Dit resulteert in lagere afvalkosten en minder CO2-uitstoot.

 

December de maand van afval scheiden

De gemeente Beverwijk heeft het voornemen om de komende jaren verdere maatregelen te  nemen om het huishoudelijk afval beter te scheiden. Er zit nu nog te veel recyclebaar materiaal – zoals gft-afval, plastic, blik & pak afval, oud papier en karton – bij het restafval. Daarom kunnen de inwoners van Beverwijk nu gratis een nieuwe, grotere gft-container aanvragen via de klantenservice van HVC (op 0800-0700 of per mail: [email protected]).

 

Goed afval scheiden is van belang, want alleen goed gescheiden afval kan worden hergebruikt. Hoe meer gft-afval er gescheiden wordt, des te meer groen gas en compost eruit gewonnen kan worden. Een gezin heeft gemiddeld 160 kilo gft per jaar. Onderzoek laat zien dat de helft daarvan, 80 kilo, goed wordt gescheiden. De andere helft verdwijnt nog in het restafval. Tijdens de feestdagen staat men misschien iets meer in de keuken dan de rest van het jaar. Goed moment om vanaf nu álle snij- en etensresten in de gft-bak te gooien!

 

Van klokhuis tot biogas

Fruitschillen, visgraten, klokhuizen, koffieprut en tuinafval. Het is allemaal gft, dat gescheiden wordt ingezameld. Het wordt eerst drie weken vergist, waardoor er biogas vrijkomt. Na het vergisten blijft de basis voor compost achter. Na zes weken omwoelen wordt het compost gezeefd om steentjes eruit te halen. Etensresten vormen de basis voor groen gas en compost.

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing