Heemskerk genomineerd als Kortebaandraverij van het Jaar

Door: Ab Jenema

Heemskerk, 29 oktober 2018 – De website Kortebaandraverijen.nl heeft de Harddraverij Heemskerk genomineerd voor de titel 'Kortebaan van het Jaar'. De kortebaandraverij op de Marquettelaan draaide dit jaar uit op een wel heel gedenkwaardige dag. Door zware regenval moest de baan worden verwijderd en opnieuw aangebracht, waardoor met circa 3 uur vertraging werd gestart. Afgelasting dreigde, maar op de valreep viel alles gelukkig op zijn plaats. De andere genomineerden zijn Enkhuizen, Medemblik, Purmerend en –de enige niet-Noordhollandse finalist– Nootdorp. 

Wie uiteindelijk Kortebaan van het Jaar wordt, wordt voor 50% bepaald door de 'Vrienden van de Kortebaan' –donateurs van de website die de prijs jaarlijks uitreikt– en voor de overige 50% door een vakjury. Die bestaat uit draverijcomitéleden (officials op de baan), deelnemers (trainers, pikeurs) en de redactie van de site die voor liefhebbers en vaste bezoekers van de 28 kortebaandraverijen in het land een onmisbare bron van informatie is.

In de motivering van de Heemskerkse nominatie haalt Kortebaandraverijen.nl aan dat afgelasting dreigde: "De baan was 'weggespoeld' en alleen een nieuwe nog aan te leggen baan kon de dag nog redden. De organisatie toonde zijn moed door hier vol voor te gaan. Zelfs toen nieuwe regen zich aandiende, hield de organisatie vast aan het enige plan dat afgelasting kon voorkomen. Ondertussen bleef het Heemskerkse publiek geduldig wachten op de eerste start. De sfeer was wonderbaarlijk goed. Uiteindelijk kon de kortebaan 'gewoon' doorgaan en viel de beslissing precies voor de duisternis intrad."

Gerard Post Uiterweer, voorzitter van Harddraverijvereniging Heemskerk in een reactie: "Erg leuk dat we genomineerd zijn. Met de enorme drukte in Heemskerk is het normaal gesproken de kunst te voorkomen dat de sport in de verdrukking raakt. Dat het Heemskerkse publiek niet alleen voor de paarden komt maar vooral voor de gezelligheid is nu een enorm voordeel gebleken, want anders was iedereen bij de start van de draverij al naar huis geweest. Duizenden toeschouwers hebben laten zien hoeveel waardering en respect ze hebben voor de rijders en paarden op de kortebaan, door in de stromende regen te blijven wachten en er toch een supergezellige dag van te maken." De voorzitter beschouwt de nominatie dan ook niet zozeer als een pluim voor zijn bestuur: "Het Heemskerkse publiek krijgt hiermee het compliment dat het verdient. Maar vergeet ook de mannen van aannemingsbedrijf Van Dooren niet, die wel even twee keer de baan hebben aangelegd. En, last but not least, trainer en pikeur Aad Pools die het voortouw nam om de baan uit te proberen toen we moesten beslissen of we wel of niet door konden gaan. Als hij zijn nek niet had uitgestoken, was alles voor niets geweest."

Medestrever naar de titel Nootdorp had het overigens zo mogelijk nog zwaarder te verduren door het weer dan Heemskerk. Deze kortebaan in Zuid-Holland werd op 7 augustus vanwege de extreme hitte, onder meer uit oogpunt van dierenwelzijn, eerst naar de avond verplaatst en toen alsnog geannuleerd. Op zondag 7 oktober werd het hele kortebaancircus in Nootdorp nog een keer opnieuw opgetuigd, en vond alsnog een zeer geslaagd evenement plaats. "Dat was in Heemskerk dan weer ondenkbaar geweest, de eerste donderdag van september is nu eenmaal heilig", aldus Post Uiterweer.

 

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing