Heemskerk klaar voor de kortebaandraverij

Door: Ab Jenema

Heemskerk – De eerste donderdag van september nadert en Heemskerk maakt zich weer klaar voor de jaarlijkse kortebaandraverij. Het harddraverijbestuur hoopt dat er na de hete zomer nog wat mooi weer is overgebleven om op 6 september weer een stampvol publieksevenement te kunnen neerzetten. Het kortebaanseizoen verloopt dit jaar uiterst spannend zodat een mooie strijd mag worden verwacht op het asfalt van de Marquettelaan.

Het prijzengeld voor de Grote Prijs van Rabobank IJmond bedraagt € 5.350 te verdelen over de zes best presterende paarden. De winnaar ontvangt € 2.500, de nummers 5 en 6 elk € 300. Bovendien wordt in Heemskerk beslist wie de Rabobank Pikeursprijs van de IJmond mee naar huis mag nemen. De winnares van vorig jaar, Lindsey Pegram, staat fier aan kop in het klassement en zal zeker proberen haar titel als beste pikeur in de IJmond te prolongeren. Aan deze prijs is een cheque van € 1.000 verbonden, die geheel toekomt aan de pikeur.

Geen obstakels langs de baan
Op grond van de vergunning heeft de Harddraverijvereniging met de gemeente Heemskerk alle veiligheidsaspecten voor het drukstbezochte evenement van de kermisweek in detail afgestemd. Het veelbesproken 'kliko-verbod' blijft van kracht. Het meenemen van kliko's is wel toegestaan, maar alleen als ze leeg mee naar binnen worden genomen. Dit is nodig omdat langs de baan geen glas mag worden gebruikt, en volle kliko's hierop niet te controleren zijn. Tassen en –op welke manier dan ook– zelf meegebrachte drank moeten bij de entrees snel en efficiënt gecontroleerd kunnen worden. Uiteraard wordt ook gecontroleerd op andere zaken die de veiligheid in gevaar kunnen brengen.

De gemeente stelt eveneens strenge eisen aan de vrije doorgang van bezoekers langs het parcours. Partytenten, barmeubelen en andere grote obstakels zijn dan ook niet toegestaan. Al 's morgens tijdens de opbouw van de baan zal hierop door beveiligers worden gecontroleerd. Het meenemen van eigen geluidsinstallaties is niet toegestaan. Bewoners van de Marquettelaan wordt gevraagd bij feestelijkheden in hun tuin het geluidsniveau beperkt te houden. Zware bassen en harde muziek kunnen leiden tot schrikreacties en galoppades van de paarden, met alle risico's van dien. Bovendien moet het baancommentaar te allen tijde verstaanbaar blijven, in verband met eventuele calamiteiten.

Entreeprijs verhoogd
De Algemene Ledenvergadering van de Harddraverijvereniging heeft in mei ingestemd met een verhoging van de entreeprijs naar € 4. Wie liever de oude prijs van € 3,50 betaalt kan profiteren van de voorverkoop bij Gelukszaak Bekker in de Deutzstraat. Dat scheelt ook in de rij staan, want het is traditioneel erg druk bij de kassa's van de harddraverij. Wie al een kaartje heeft kan zo doorlopen. Hetzelfde geldt voor de leden van de vereniging, die voor hun contributie van € 5 ieder al twee kaarten thuisgestuurd hebben gekregen. Wie kaartjes koopt aan de baankassa's wordt voor een vlotte doorstroming gevraagd met gepast geld te betalen. In verband met de verhoging van de entreeprijs zijn de wedstrijdprogramma's (voorheen € 1) dit jaar overigens gratis, zodat niemand duurder uit hoeft te zijn.

Wegafsluiting
De wegafsluiting van de Marquettelaan blijft van donderdagochtend vroeg tot vrijdag rond het middaguur van kracht. De gemeente zet verkeersregelaars in om hierop te kunnen handhaven. De grote hoeveelheden afval die traditioneel op de baan achterblijven en de veiligheid van de opruimploegen in de ochtend maken dit noodzakelijk.

Zo hoopt het bestuur van Harddraverijvereniging Heemskerk samen met de gemeente aan alles gedacht te hebben. Voorzitter Gerard Post Uiterweer: "Zelfs het vaste EHBO-team is in omvang verdubbeld. We hopen dat de inzet zich zoals meestal beperkt tot het behandelen van wespensteken, maar gezien de wespenplaag is dat natuurlijk wel iets om rekening mee te houden."

 

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing