HelioHeroes bereiden zich voor op de HandbikeBattle

Door: Ab Jenema

Op donderdag 22 juni strijden 14 teams van de Nederlandse revalidatiecentra op de Kaunertalergletscherstrasse in Oostenrijk om als eerste de top te bereiken tijdens de 9e editie van de HandbikeBattle. Ook de HelioHeroes, het team met zes handbikers van Heliomare, doen mee. Zij volgen een revalidatietraject bij Heliomare of hebben dat inmiddels afgerond. Het team wordt begeleid door medewerkers van Heliomare en de deelnemers hebben elk een persoonlijke buddy die met hen traint en tijdens de klim begeleidt en aanmoedigt.

De tocht
Ruim 125 sporters met een lichamelijke beperking gaan de strijd aan over een tocht van 20 kilometer, met een hoogteverschil van bijna 1000 meter. In een periode van 11 jaar is de HandbikeBattle uitgegroeid tot een indrukwekkend evenement. De deelnemers leveren niet alleen fantastische persoonlijke prestaties. In de afgelopen jaren zijn ook interessante onderzoeksgegevens verzameld. Dit onderzoek heeft bijgedragen aan het verbeteren van de revalidatie en het inzetten van handbikes als middel voor fysieke en mentale training.

De tocht begint in het Oostenrijkse Tirol eerst met een vlak traject langs het prachtige stuwmeer en daarna een steile beklimming van zo'n 3 kilometer tot aan de voet van de Kaunertaller gletscher. Alle deelnemers zijn sporters met een lichamelijke beperking. Zij gaan in een vast-frame handbike - en dus volledig op armkracht - de berg op. Elk team mag maximaal 1 deelnemer met een elektrisch ondersteunde handbike opnemen in zijn team.

 

HelioHeroes
De deelnemers van de HelioHeroes hebben allemaal een medewerker van Heliomare als buddy. Daarnaast gaat een begeleidingsteam van professionals mee. Zowel bij de voorbereiding als tijdens de loodzware toch fietst de buddy mee. De deelnemers van de HelioHeroes en hun buddy’s zijn:

•        Laura Scheel (buddy: Mark van der Mijll Dekker en Carlo Zonneveld)

•        Eelco Kooistra (buddy: fysiotherapeut Lex Bruinink)

•        Ellen Kampman (buddy: fysiotherapeut Amy Rozemeijer)

•        Karin Lijbers (buddy: fysiotherapeut René Dirksen)

•        Marcel Piloo (buddy: bewegingsagoog Esther Belser)

•        Ydwer van der Heijden (buddy: bewegingsagoog Celine Hopman)

 

Voor elk van de deelnemers geldt dat hun leven drastisch is veranderd als gevolg van een ongeluk of ziekte. Zij werden geconfronteerd met blijvend lichamelijk letsel en stonden voor de uitdaging om hun leven weer opnieuw in te richten.

Voorbereidingen
De voorbereidingen zijn in volle gang. Buddy en fysiotherapeut René: “We trainen regelmatig op bijvoorbeeld het Kopje van Bloemendaal, en onlangs hebben we in Nijmegen, samen met de MaartensMasters (het handbiketeam van de Sint Maartenskliniek), getraind over de zevenheuvelen. Dat was een barre dag, want de regen kwam met bakken uit de lucht en we hadden een pechgeval, en moesten een van de handbikers op sleetouw nemen. Zo maken we altijd wel wat mee. Het komt voor iedereen aan op inventiviteit. Ook bijvoorbeeld in het hotel in Oostenrijk, dat niet voor iedereen goed is aangepast.’

Van elkaar leren
Een groot deel van de deelnemers verblijft gezamenlijk in een Oostenrijks hotel. En juist dáár vindt de andere kant van de HandbikeBattle plaats. Daar zijn mensen die - recent of al langer geleden - een lichamelijke beperking hebben opgelopen een kleine week lang onder elkaar. Zij delen ervaringen en geven én leren lessen van elkaar. Degenen die recent een beperking hebben opgelopen, zien wat anderen bereikt hebben; dat zij een baan hebben, een gezin en een sociaal netwerk. Dat geeft hen het vertrouwen dat zij dat óók kunnen.

Wetenschappelijk onderzoek
De HandbikeBattle is door een aantal revalidatiecentra aangegrepen om wetenschappelijk onderzoek te doen naar de effecten op fysieke en mentale capaciteiten van de deelnemers. Dit heeft in 2021 geresulteerd in een proefschrift. 

Sponsoring
Om de tocht te maken is uiteraard geld nodig. Deelname van het team is afhankelijk van donaties. Doneren kan via https://www.doneeractie.nl/help-ons-de-berg-op/-73055

 

 

 

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing