Helioheroes bereiden zich voor op de HandbikeBattle

Door: Jan Pronk

IJMOND - De Helioheroes is een team van (oud) cliënten van de Heliomare. Zij doen mee op donderdag 22 juni met de 5e editie van de HandbikeBattle in het Kaunertal (Tirol, Oostenrijk). 
Afgelopen weekend zijn de deelnemers met hun buddy en het begeleidingsteam naar Oostenrijk vertrokken. 
Klimmen!
Ruim 100 sporters met een lichamelijke beperking gaan de strijd aan over een tocht van 20 km, met een hoogteverschil van bijna 1000 meter. 
In een periode van 5 jaar is deze wedstrijd uitgegroeid tot een indrukwekkend evenement. De deelnemers leveren niet alleen fantastische persoonlijke prestaties, 
maar er worden ook interessante onderzoeksgegevens verzameld. Hiermee hopen de betrokken wetenschappers de revalidatie nog verder te verbeteren.

Helioheroes

De deelnemers van de Helioheroes hebben allemaal hun eigen buddy bestaande uit medewerkers van Heliomare. Daarnaast is nog een heel begelidingsteam van professinals mee. De buddy zorgt voor hen in de voorbereidingen en de loodzware tocht. De deelnemers van de Helioheroes en hun buddy’s zijn:

John van der Zeeuw (Buddy Angelique Regtering)

Sjeng de Jongh (Buddy Martijn Beentjes)

Sander Smit (Buddy Ted Kooter)

Ed Bijman (Buddy Peter Scholtes)

Wim Verheul (Buddy Marcia Teunissen)

Anita Boerkoel (Buddy Esther Belser)

Voorbereidingen 

De voorbereidingen zijn in volle gang. Begeleider Angelique: “Wat is het heerlijk lekker warm weer hier, strakke blauwe lucht. We hebben vandaag een clinic gedaan waarbij we een deel van het parcours hebben gebiked. Eerst een vlak stuk langs het prachtige stuwmeer en daarna een serieuze steile beklimming van zo'n 3km. We dachten dat moet ons wel even lukken, maar dat viel nog niet mee. Het was al echt warm, ong. 25 graden en volle zon. Maar daarnaast moesten we ook wel echt wennen aan het op hoogte zijn.De deelnemers hebben het er heel goed vanaf gebracht. Daarna hebben we genoten van een heerlijke lunch boven op de Kaunertaller gletscher. Een groot deel van de groep is met de gondel nog verder naar boven gegaan. Zij hebben daar met 20 graden een sneeuwballen gevecht gehouden. Houdt de facebook pagina van de helioheroes in de gaten voor verdere verhalen en verslag van de tocht.”

Het leven is veranderd

Alle deelnemers zijn sporters met een lichamelijke beperking. Zij gaan in een vast-frame handbike - en dus volledig op armkracht - de berg op. Een teamwedstrijd waarin 12 Nederlandse revalidatiecentra tegen elkaar strijden. Deze teams bestaan veelal uit mensen die nog revalideren, of hun revalidatie recent hebben afgerond. Kortgeleden veranderde hun leven drastisch als gevolg van een ongeluk of ziekte. Zij werden geconfronteerd met blijvend lichamelijk letsel en stonden voor de uitdaging om hun leven weer opnieuw in te richten. Nu gaan zij gezamenlijk een volgende grote uitdaging aan; de Battle op de Kaunertalergletscher. 

Van elkaar leren 

Een groot deel van de deelnemers verblijft gezamenlijk in een Oostenrijks hotel. En juist dáár vindt de andere kant van de Battle plaats! Daar zijn mensen die - recent of al langer geleden - een lichamelijke beperking hebben opgelopen een week lang onder elkaar. Zij delen ervaringen en geven én leren lessen van elkaar. Degene die recent een beperking hebben opgelopen zien wat anderen bereikt hebben; dat zij een baan hebben, een gezin en een sociaal netwerk. Dat geeft hen het vertrouwen dat zij dat óók kunnen.

Uiteraard wensen wij de Helioheroes een goede voorbereiding en een geweldige battle!

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing