Herdenking bij Joods Namenmonument Beverwijk

Door: Jan Pronk

Leerlingen van het Castor College dragen elk jaar zelfgeschreven gedichten voor en noemen de namen van de 99 Joden die niet zijn teruggekeerd. (Archieffoto Leo Tillmans)

BEVERWIJK – Voor de tweede keer vindt er een herdenking plaats bij het Joods Namenmonument Beverwijk op begraafplaats Duinrust. De openbare herdenking vindt plaats op maandag 25 maart, om 16.00 uur.  Het monument, met de 99 namen van Joodse mannen, vrouwen en kinderen die in de Tweede Wereldoorlog vanuit Beverwijk en Wijk aan Zee werden weggevoerd en niet meer terugkeerden, is in 2022 onthuld door burgemeester Martijn Smit en rabbijn Shmuel Spiero.

Het Joods Namenmonument Beverwijk is geadopteerd door het Castor College. 

Leerlingen van deze school verlenen jaarlijks hun medewerking. Er worden zelfgeschreven gedichten voorgedragen en enkele leerlingen noemen de 99 namen van de vermoorde Joodse inwoners van Beverwijk.

De locoburgemeester van Beverwijk, de heer Ali Bal houdt een toespraak. De geboren en getogen Beverwijker Ben Davidson – ondernemer en zoon van de bekende bloemenman en tuinder Jacques Davidson – spreekt de jaarrede uit.  

Namens de gemeente legt locoburgemeester Ali Bal een bloemstuk, aansluitend gebeurt dat door Ben Davidson en Wim Spruit, coördinator van de Werkgroep Herdenking Joods Namenmonument Beverwijk. Daarna leggen leerlingen van het Castor College een bloemstuk.

Na twee minuten stilte is er voor het publiek gelegenheid een bloem of – naar Joods gebruik – een steentje neer te leggen. 

De herdenking wordt afgesloten met een samenzijn in de koffiekamer van de begraafplaats met koffie en thee.

Het monument is er gekomen dankzij de Werkgroep Joods Namenmonument Beverwijk – onderdeel van de Stichting 4 mei Beverwijk en met subsidie van de gemeente.  

Bij de herdenking op 25 maart zijn belangstellenden van harte welkom. Zie voor meer informatie: www.4meibeverwijk.nl  

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing