Herdenking oorlogsslachtoffers in Beverwijk

Door: Raimond Bos

BEVERWIJK - Voor de 66e keer zal op 4 mei 2011 worden stilgestaan bij de oorlogsslachtoffers in Beverwijk en Wijk aan Zee. Op 4 mei herdenkt Nederland in het hele koninkrijk de offers die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn gebracht, alsmede de slachtoffers die na 1945 in oorlogssituaties en bij vredesoperaties zijn omgekomen. Op 5 mei vieren we 66 jaar bevrijding. Op woensdag 4 mei begint op het Stationsplein om 11:25 uur de herdenking van de bijna 500 jongemannen die na een razzia op 16 april 1944 werden weggevoerd. Aan het begin van de middag staat men stil bij het Indië-monument op het Kuenenplein. ’s Avonds is in Wijk aan Zee een kranslegging bij het oorlogsmonument aan de strandopgang aan de De Zwaanstraat. De organisatie van de herdenking op het Kuenenplein is in handen van de Stichting Indië-monument, die van de herdenking in Wijk aan Zee van de Oecumenische Werkgroep Wijk aan Zee. De Stichting 4 mei Beverwijk is verantwoordelijk voor de activiteiten op het Stationsplein (samen met de Stichting 16 april 1944), bij het monument op het Westerhoutplein (18:25 uur) en op begraafplaats Duinrust (19:10 uur). Scouts van de scoutinggroepen in Beverwijk en Wijk aan Zee zullen bij deze monumenten en kransleggingen de wacht houden.

Op het Stationsplein, bij de herinneringsplaquette op de gevel van het stationsgebouw, zullen burgemeester Han van Leeuwen, twee wethouders van de gemeente  Velsen, leerlingen van basisschool De Wilgeroos, leden van de Stichting 16 april 1944, leden van het stichtingsbestuur, nabestaanden en overige aanwezigen kransen, dan wel bloemen leggen bij de plaquette. De Beverwijkse Harmonie Kapel zorgt voor de muzikale begeleiding en ook het lied 'De Razzia' van Jan Schrama wordt ten gehore gebracht. Leerlingen van De Wilgeroos houden een declamatie en na een minuut stilte worden gezamenlijk twee coupletten van het Wilhelmus gezongen.

De herdenking op het Westerhoutplein vindt plaats om 18:25 uur en wordt muzikaal omlijst door het houtensemble van het Tata Steel Orkest. Bij het monument op het Westerhoutplein zal namens het college van burgemeester en wethouders een krans worden gelegd, gevolgd door een delegatie van het stichtingsbestuur, vertegenwoordigers van politieke partijen, de Turkse gemeenschap, de Raad van Kerken en andere organisaties. Ook hier hebben belangstellenden de mogelijkheid bloemen neer te leggen. Leerlingen van de Bethelschool houden op deze plaats een declamatie. Na de minuut stilte is er opnieuw samenzang (het Wilhelmus) en vindt een defilé plaats.

De herdenking op begraafplaats Duinrust aan de Bankenlaan begint om 19:10 uur in de ontvangstruimte. De voorzitter van de stichting, Teun-Jan Tabak, zal net als bij de voorgaande samenkomsten op deze dag ook hier het openingswoord voeren. Na  een muzikaal intermezzo houdt de heer mr. C.M. Roskam een toespraak. Aansluitend is er muziek van het houtensemble van het Tata Steel Orkest en declamatie. Hierna worden alle aanwezigen uitgenodigd om deel te nemen aan de stille tocht,  langs de oorlogsgraven. Kort voor acht uur verzamelen de deelnemers zich op het grasperk bij de oude ingang van de begraafplaats, waar na een declamatie door enkele leerlingen van het Kennemer College, de oorlogsslachtoffers herdacht worden. Precies om 20:00 uur klinkt er hoorngeschal, daarna wordt twee minuten stilte in acht genomen en na een tweede hoornsignaal wordt het Wilhelmus gezongen. Hiermee komt aan de herdenking op Duinrust een einde. Actuele informatie over de herdenkingen is te vinden op de website www.beverwijk4mei.nl. Reacties kunnen worden gestuurd naar [email protected].

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing