Herdenking op 4 mei in Beverwijk

Door: Cor Beumer

Het Tata Steel Orkest

BEVERWIJK - Ook in Beverwijk zal op zaterdag 4 mei worden stilgestaan bij de oorlogsslachtoffers in Beverwijk en Wijk aan Zee. Die dag herdenkt Nederland in het hele koninkrijk de offers die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn gebracht, alsmede de slachtoffers die na 1945 in oorlogssituaties en bij vredesoperaties zijn omgekomen.  De Brit Arthur Warburton (94), van het ‘56th Heavy Regiment Royal Artillery’ één van de bevrijders van Beverwijk, legt een krans bij de herdenking op het Westerhoutplein.

Op 4 mei begint op het Stationsplein om 11.30 uur de herdenking van de 486 jongemannen, die na een razzia op 16 april 1944 werden weggevoerd. Aan het begin van de middag (12.30 uur) staat men stil bij het Indië-monument op het Kuenenplein.  ’s Avonds (19.00 uur) is er in Wijk aan Zee een kranslegging bij het oorlogsmonument aan de strandopgang aan de De Zwaanstraat. De organisatie van de herdenking op het Kuenenplein is in handen van de Stichting Indië-monument, die van de herdenking in Wijk aan Zee van de Oecumenische Werkgroep Wijk aan Zee.  

De Stichting 4 mei Beverwijk is verantwoordelijk voor de activiteiten op het Stationsplein, bij het monument op het Westerhoutplein (18.30 uur) en op begraafplaats Duinrust (19.15 uur). Scouts van alle scoutinggroepen in Beverwijk en Wijk aan Zee zullen bij deze monumenten en kransleggingen de wacht houden.

Stationsplein
Op het Stationsplein, bij de herinneringsplaquette op de gevel  van het stationsgebouw, zullen achtereenvolgens de burgemeester van Beverwijk, een wethouder  van de gemeente  Velsen, leden van het bestuur Stichting 4mei Beverwijk, Comité 4 en 5 mei Velsen, leerlingen van basisschool De Wilgeroos, leden van de Stichting 16 april 1944, nabestaanden en overige aanwezigen bloemen leggen bij de plaquette. Leerlingen van De Wilgeroos houden een declamatie en na een minuut stilte worden gezamenlijk twee coupletten van het Wilhelmus gezongen.

Westerhoutplein
De herdenking op het Westerhoutplein vindt plaats om 18.30 uur. Bij het monument op het Westerhoutplein zal namens het college van B & W een krans worden gelegd, gevolgd door een delegatie van het stichtingsbestuur, vertegenwoordigers van politieke partijen, de Turkse gemeenschap en andere organisaties. Ook hier hebben belangstellenden de mogelijkheid bloemen neer te leggen. Leerlingen van de Bethelschool houden op deze plaats een declamatie. Na de minuut stilte is er opnieuw samenzang (het Wilhelmus) en vindt een defilé plaats.

Duinrust
De herdenking op begraafplaats Duinrust aan de Bankenlaan begint om 19.15 uur, in de ontvangstruimte. De voorzitter van de stichting, Teun-Jan Tabak, zal net als bij de voorgaande samenkomsten op deze dag, ook hier het openingswoord voeren. Er wordt een  toespraak gehouden door mevrouw Nora Azarkan, directeur van de Stichting Welzijn Beverwijk.  Leerlingen van het Kennemer College Büllerlaan declameren. Deze programmaonderdelen worden afgewisseld met muziek van het Tata Steel Orkest.  Hierna worden alle aanwezigen uitgenodigd om deel te nemen aan de stille tocht,  langs de oorlogsgraven. Bij de oorlogsgraven van Cnossen, Pleging, Büller, geallieerden en bij de ‘Hollandse jongens’ staan negen scouts.  Kort voor acht uur verzamelen de deelnemers zich op het grasperk bij de oude ingang van de begraafplaats, waar na een declamatie door enkele leerlingen van het Kennemer College Büllerlaan, de oorlogsslachtoffers herdacht worden.   

Miniconcert
Precies om 20.00 uur wordt na de ‘taptoe’ door hoornblazer Hans van Nifterick twee minuten stilte in acht genomen en  na een tweede hoornsignaal wordt  het Wilhelmus gezongen. Afsluitend is er om 20.25 uur een miniconcert van het Tata Steel Orkest in de aula. Hiermee komt aan de herdenking op Duinrust een einde. Vanaf 20.45 uur  is er voor alle belangstellenden gelegenheid tot het drinken van koffie/thee in de ontvangstzaal van Duinrust.    
Reacties: [email protected]. Website www.4meibeverwijk.nl.

De Stichting 4 mei Beverwijk kan financieel worden gesteund door een gift over te maken op bankrekening  1975614 ten name van St. 4 mei Beverwijk. 

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing