Hergebruik van afval bij bouw Broedmachine

Door: Bos Media Services

BEVERWIJK - Een groep vrijwilligers is volop bezig met het bouwen van de Broedmachine, een kweekvijver voor nieuwe initiatieven op het gebied van kunst en cultuur. Enkele binnenwanden die in het pand aan de Parallelweg zijn geplaatst bestaan uit hergebruikte stalen kozijnen met ramen. 

De kozijnen zijn geschonken door wooncorporatie Eigen Haard in samenwerking met bouwbedrijf De Nijs en Foekens Sloopcombinatie. De bijzondere materialen zijn afkomstig uit voormalige Airey-woningen in Amsterdam, die op dit moment gerenoveerd worden. Door samen te werken met wooncorporatie Eigen Haard kwamen bouwbedrijf De Nijs en vereniging Broedmachine bij elkaar terecht. Zij vonden sloopbedrijf Foekens bereid mee te helpen en zo kon het materiaal bij de Airey-woningen weggehaald worden in plaats het te vernietigen. Door deze samenwerking van Noord-Hollandse bedrijven krijgen verschillende producten met historische waarde nu een nieuw, duurzaam leven aan de Parallelweg te Beverwijk.

Duurzame donatie
Afgelopen maanden hebben verschillende huurders en leden van de Broedmachine stalen kozijnen met ramen, stalen brievenbussen, radiatoren en cilinders van sloten opgehaald en is er begonnen met het plaatsen van wanden in het pand van de broedplaats in Beverwijk. Hiermee is een afvalstroom weer nieuwe grondstof geworden. Bouwbedrijf de Nijs, Foekens Sloopcombinatie en Eigen Haard dragen met het mogelijk maken van hergebruik van deze historische sloopmaterialen bij aan een circulaire economie.

Airey-woningen historische bouw
De zogeheten Airey-woningen zijn onderdeel van een ‘beschermd stadsgezicht’ en stammen uit de wederopbouwtijd. Om die reden worden ze gerestaureerd en niet gesloopt. De prefab-woningen komen uit Engeland en zijn gebouwd met een bepaald type systeem- of montagebouw stammend uit de periode na de Tweede Wereldoorlog.

De komende weken wordt er door een grote groep vrijwilligers verder gebouwd aan de verschillende ruimtes in de Broedmachine. In deze ruimtes is plaats voor kunstenaars, meubelmakers, ontwerpers, uitvinders en nog veel meer creatieven, start-ups en gevestigde ondernemers uit de regio IJmond.

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing