Herstel drainage in tunnelbak Zeestraat Wijk aan Zee

Door: Jan Pronk

BEVERWIJK - Op maandag 1 november 2021 start Haarsma Infra & Milieu met de vervanging van de drainage in de westelijke tunnelbak in de Zeestraat nabij Wijk aan Zee. De drainage is dichtgeslibd en functioneert niet goed meer. Waardoor de kans op wateroverlast in de tunnelbak groot is. De werkzaamheden duren naar verwachting tot half december. Als gevolg van de weersomstandigheden kan de planning uitlopen.

De drainage functioneert niet meer

De tunnelbak is in de jaren ‘60 aangelegd. De rijweg is verdiept aangelegd en loopt onder het viaduct van Tata Steel door. De rijweg ligt lager dan de grondwaterstand. Zonder maatregelen zou de tunnelbak vol water staan. Daarom wordt het grondwater via drainage-buizen afgevoerd en weggepompt. Als de drainagebuizen zijn dichtgeslibd kan het water niet goed weglopen. De kans op wateroverlast is groot.

Wijk aan Zee blijft altijd bereikbaar

Aan beide zijden in de tunnelbak liggen brede klinkerstroken. Deze stroken worden opgebroken. De aannemer werkt alleen in de zijkant van de rijweg. De firma Haarsma legt op ongeveer 1 a 2 meter diepte een nieuwe drainage aan. De oude drainage onder de asfaltrijweg blijft liggen. De rijweg zelf hoeft daarom niet opgebroken te worden. Wel wordt één rijstrook afgezet. Tijdens de werkzaamheden is er een om-en-om-regeling om het verkeer in en uit Wijk aan Zee te laten rijden. Indien nodig zet de gemeente verkeersregelaars in.

Tata Steel betaalt de vervanging van de drainage

De tunnelbak is destijds op verzoek van Tata Steel aangelegd. Het beheer en onderhoud van de drainage is altijd door Tata Steel betaald. Ook deze vervanging van de drainage betaalt Tata Steel. Omdat de Zeestraat een openbare weg is, coördineert de gemeente Beverwijk de werkzaamheden.

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing