Het Indian Summer Art-festival in het Muziekfort; Lucasgilde haakt in op de zomer

Door: Jan Pronk

BEVERWIJK - Het Indian Summer Muziekfestival is een jaarlijks festival in het recreatiegebied Geestmerambacht en trekt altijd veel bezoekers.

In het verlengde van dit festival kunnen mensen op zaterdag 23 en zondag 24 september 2023 deelnemen aan het Indian Summer Art-festival in het Muziekfort, Vuurlinie 1 te Beverwijk. Dit Art-festival, georganiseerd door het Lucasgilde Beverwijk, is inmiddels ook een jaarlijks terugkerend fenomeen te noemen. Na de succesvolle art-dagen in vorige jaren is dit jaar gekozen voor het thema Indian Summer Art. Er is alle aandacht voor de teken- en schilderbeoefening in de meest brede zin van het woord en wordt ook nu weer gecombineerd met muziek. Beide dagen zijn geschikt voor zowel beginners als gevorderden. 

In het verleden zijn de speciale themadagen gehouden in het gebouw van het Kennemer Theater. Door het succes in 2022 heeft het Lucasgilde opnieuw gekozen voor de samenwerking met het Muziekfort Beverwijk. Dit monumentale fort stamt uit 1899 en is onderdeel van het Unesco Werelderfgoed ’de Stelling van Amsterdam’. Daarin zijn heden ten dage ook oefenruimtes en een studio voor bands gehuisvest. Hier oefenen zowel beginnende bands, oude rotten in het vak als ook coverbands. 

De Art-dagen zijn van 10-15 uur en staan onder begeleiding van de professioneel kunstenaars Regula Müller, Lydia Nederlof, Gerard Strik, Sjanneke van Herpen en Arno de Ruijter. Het belooft weer een spektakel te worden.

Het programma

Op zaterdag 23 september ga je aan de slag met verschillende soorten materialen. In de workshop “Muzikaal model” werk je met krijt, houtskool of grafiet.

In de workshop “Boetseren met was” is dat draad, wol en was. De workshop “Indian Salad” gaat los met verf, prints en alles wat je kunt vinden in de omgeving van het fort. De werkstukken, bijvoorbeeld geïnspireerd door muziekapparatuur- en instrumenten, komen te hangen in de lange gang van het fort, tussen de ruimtes waar de bands repeteren. Op beide dagen is er ’koffie, thee, lekkers en een lunch’. Gedurende de dagen is er livemuziek van artiesten in het fort. 

Zondag 24 september staat in het teken van een kleurenfeest.  Er wordt getekend en gewerkt met alles wat kleur heeft of kan krijgen. In de workshop “Grondig tekenen” werk je volledig met materiaal uit de omgeving. In de workshop “Airbrush” ga je aan de gang met spuitmaterialen op basis van acrylverf op rollen papier of doek.

Het Lucasgilde Beverwijk levert sinds haar oprichting in 1947 een belangrijke bijdrage aan het cultureel klimaat in Beverwijk en omstreken. De gildeleden, de amateur beeldende kunstenaars, kunnen werken op ontspannen en creatieve manier onder begeleiding van professionele kunstenaars, waarbij geen enkel teken- en/of schildermateriaal geschuwd wordt. De activiteiten voert het Lucasgilde uit in de ateliers van het Centrum voor de Kunsten Beverwijk. Graag werkt het gilde samen met andere cultuurmakers uit de IJmond zoals Perspectief, de Grote kerk, de Bibliotheek en het Muziekfort. 

Het Lucasgilde krijgt jaarlijks een gemeentesubsidie, dat volledig opgaat aan atelierhuur en administratie bij en door het Centrum voor de Kunsten. Voor dit festival heeft de gemeente aparte projectsubsidie verleend. Het Lucasgilde zit al vele jaren in het gebouw van het Centrum voor de Kunsten, waar zij een atelier huurt en gebruik mag maken van een tweede atelier. De samenwerking bevalt al dik twintig jaar. Het gilde telt zo’n 45 leden, die jaarlijks 240 euro of 140 euro (voor studenten vanaf 16 jaar) contributie betalen.

Praktische informatie Indian Summer Art-festival

Het Indian Summer Art-festival Beverwijk is op 23 en 24 september in het Muziekfort. Per dag gaan we uit van maximaal 40 tot 50 deelnemers, in het fort te verdelen over de poterne en de workshopruimtes. Beide dagen meedoen kost 40 euro; een dag meedoen, kost 25 euro. De koffie/ thee en de lunches zijn hierbij inbegrepen. Aanmelden via de website van het Lucasgilde: www.lucasgildebeverwijk.nl/contact, of per email [email protected]

Zorg dat u zich op tijd aanmeldt. Dit wilt u niet missen.

 

 

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing