HGMK lezing: 725 jaar stadsrechten Beverwijk

Door: Jan Pronk

BEVERWIJK - Graaf Jan I van Holland verleende Beverwijk op 11 november 1298 een reeks stadsrechten. De oorkonde of stadskeur bevat bepalingen over bestuur en regelgeving, handhaving van de openbare orde, de rechtspraak, het erfrecht, het verbintenissenrecht, de economie en de verplichtingen van de burgers tegenover de stadsheer en elkaar. Dat is nu dus 725 jaar geleden! Het wordt niet groots gevierd, maar we staan er wel even bij stil in deze lezing op donderdag 9 november door  Fred Schweitzer. In Museum Kennemerland wordt ook een kleine tijdelijke expositie ingericht rondom dit thema.

In 1998 was Fred betrokken bij het onderzoek naar de stadsbrief van Beverwijk. Dit vond plaats op verzoek van de gemeente Beverwijk. Bij het onderzoek, waarmee hij in 1993 begon, werden achtereenvolgens betrokken de heren Kruisheer (mediëvist), Alders (archeoloog) en van Venetien (sociaalgeograaf). Een multidisciplinair team dat destijds tot nieuwe inzichten wist te komen, aangevuld met de eerste digitale illustraties (3-D) op basis van archeologische informatie.

Zijn lezing zal gaan over de stadswording van Beverwijk in de 13e eeuw en de betekenis van de stadsbrief voor de inwoners in de 14e eeuw en later. Een deel van het schoutambacht van die Wijc veranderde in een economische geheel. Een verandering van een deel van een agrarische in een economische samenleving. De contouren van de prille stad worden geschetst, de veranderingen ten opzichte van de directe omgeving en de drijvende  krachten achter deze ontwikkeling. Kortom een lezing die een echte Wijker niet mag missen.

Huis van Geschiedenis, Noorderwijkweg 2a Beverwijk.
Donderdag 9 november, aanvang 20:00 uur, toegang € 5,– (hgmk-leden gratis). 

U kunt ook lid worden van het HGMK voor slechts € 17 per jaar, nu t/m  2024,
inclusief lezingen, prachtige ledenbulletins en gratis toegang museum Kennemerland.
Aanmelden en/of lid worden via hgmk.nl  (50 plaatsen beschikbaar)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing