Hilde Foks bij KEK met sieraden en installaties

Door: Ab Jenema

IJMOND - Met gras haken, een borduurwerkje maken van mensenhaar, vingerafdrukken breien, glas rijgen of tipi’s vlechten van wilgentenen: kunstenaar Hilde Foks draait haar hand er niet voor om. Ze kiest telkens voor uitzonderlijke materialen en technieken. En wel met zo’n resultaat dat je iedere keer opnieuw wordt verrast. Hoe gevarieerd ook, alle installaties en sieraden hebben één overeenkomst. Alles komt tot stand met textieltechnieken. Dat vormt de basis en is de leidraad van haar werk.

Worstelde Hilde Foks in haar jonge jaren als kunstenaar vooral met materialen en technieken, dat heeft zij nu zo goed onder de knie dat er volop ruimte overblijft voor het verhaal erachter. Nu komt eerst het thema of het idee. En pas daarna kiest ze het materiaal en de techniek. Resultaat van deze koerswijziging is dat haar werkgebied de afgelopen jaren fiks werd uitgebreid. Zo maakt ze nu veel vaker vrij werk in plaats van in opdracht. En wisselt zij het rijgen van ringen en kettingen af met het fabriceren van grote installaties, waaronder haar metershoge tipi’s van wilgentenen die in een moestuin staan in Overveen.

Van priegelwerk, zou je oneerbiedig kunnen zeggen, is Hilde overgestapt naar lossere en grotere objecten, die zijn los gezongen van de beperkingen van het materiaal.

Sierlijk en soepel
Dat werk, getooid met pakkende titels als ‘Karel’ of ‘Waterlander’, ‘It’s all hoy’ of ‘De tuin van mijn vader’, oogt steevast sierlijk en soepel. Alsof het op vanzelfsprekende organische wijze totstandkomt, een beetje zoals planten en struiken groeien. Zo ragfijn en teer zijn die sieraden en installaties dat ze de indruk wekken met een opstekende wind weg te kunnen waaien, maar vergis je niet. Ze zijn oersterk. Oersterk én origineel.

Na haar opleiding aan de Rietveld Academie begin jaren tachtig legde Hilde Foks (1957) zich toe op verdere ontwikkeling via een Japanse masterclass en specifieke opleidingen als Textile Design. Ze werkt in Haarlem, maar ook wel in het inspirerende Textielmuseum in Tilburg. Daarnaast exposeert ze regelmatig. Vorig jaar nog in in Tianjin in China en in Riga in Letland, dit voorjaar in Barcelona en Madrid. Nu in Beverwijk, bij KEK in de bovenruimte van het Kennemer Theater. Van 28 augustus tot en met 9 oktober. Opening, waarbij iedereen van harte welkom is, is op zaterdag 1 september, 16 uur. KEK, Kerkplein 3, Beverwijk, www.kekbeverwijk.nl

 

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing