Hoe minder auto's rond de school hoe minder maatregelen nodig zijn

Door: Ab Jenema

IJMOND - Veilig Verkeer Nederland adviseert ouders om hun kinderen waar mogelijk zelfstandig naar school te laten gaan. Na acht weken 'school aan huis' gaan de scholen maandag 11 mei weer open. Hoe mooi is het wanneer kinderen zoveel mogelijk zelfstandig naar school kunnen en er rond de school geen verkeersdrukte ontstaat door onnodig autoverkeer en grote groepen ouders. Moet je toch met de auto, parkeer dan verder weg en loop het laatste stuk naar school. Hoe minder auto's, hoe meer ruimte voor iedereen en hoe minder maatregelen er nodig zijn om de schoolomgeving aan te passen aan de richtlijnen. De schoolomgeving is in deze tijd het domein van enkel en alleen kinderen en hun leerkrachten.

Verkeersveilig de nieuwe richtlijnen toepassen in de schoolomgeving
De richtlijnen zorgen voor een andere aanpak van de verkeerssituatie rondom school. Scholen, gemeenten en ouders kunnen zich samen inzetten om dit zo veilig mogelijk te laten verlopen. Sommige maatregelen kan de school zelf nemen. Voor andere is de hulp van de gemeente nodig.

Kan je kind zelfstandig naar school? Laat hem of haar dan alleen gaan.
Zelfstandig naar school is mogelijk wanneer ouders hun kinderen dat hebben geleerd door hen steeds lopend of op de fiets naar school te begeleiden. Kinderen van een jaar of 9 kunnen en willen ook graag zelf naar school. Groot voordeel is dat de toegang van de school niet verstopt raakt door autoverkeer en het schoolplein gedoseerd kan worden betreden. Zeker in deze tijd van groot belang. Het gegeven dat 50% van de leerlingen naar school gaan helpt hierbij. Belangrijk dat ouders die hun jonge kinderen begeleiden naar school dat met één ouder doen en de schoolomgeving direct na het afleveren van hun kinderen weer verlaten.

Het toepassen van de richtlijnen draagt bij aan verkeersveilige schoolomgeving
Het consequent toepassen van de richtlijnen heeft belangrijke gevolgen voor de verkeersstromen in de schoolomgeving. Hoe minder auto's er zijn, hoe veiliger de kinderen zelf naar school kunnen lopen en fietsen en hoe minder maatregelen in de schoolomgeving nodig zijn. De belangrijkste richtlijnen op een rij:

- Slechts 50% van de leerlingen gaat tegelijk naar school.

- Ouders mogen zich niet meer in de school of op het schoolplein begeven.

- Leerlingen worden door maximaal één volwassene gebracht en gehaald.

- Als niet elk lokaal een eigen ingang heeft stellen scholen gespreide breng- en haaltijden in.

Richtlijnen voor een veilige corona-proof schoolomgeving
De richtlijnen van Veilig Verkeer Nederland ten aanzien van een veilige corona-proof schoolomgeving voor scholen, ouders en gemeenten zijn te vinden op:

vvn.nl/nieuws/weer-naar-school-de-nieuwe-richtlijnen-verkeersveilig-toepassen

 

 

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing