Huis in Noord-Holland kopen in 2020?

Door: Ab Jenema

Verlaag de maandlasten met de voorlopige aanslag

IJMOND - In Noord-Holland zijn 35.702 huizen verkocht in 2019 (CBS). Noord-Hollanders die in 2020 voor het eerst een huis gaan kopen en hiervoor een hypotheek aanvragen, kunnen hun maandlasten verlagen door een voorlopige aanslag aan te vragen bij de Belastingdienst. Dat scheelt soms wel een paar honderd euro per maand. Een voorlopige aanslag over 2020 aanvragen kan via belastingdienst.nl/voorlopige_aanslag.

Ruim 30% van de hypotheekaanvragen komt van starters op de woningmarkt (Hypotheken Data Netwerk). Door een voorlopige aanslag aan te vragen ontvangen starters maandelijks al het belastingvoordeel van aftrekposten zoals de hypotheekrenteaftrek in plaats van via de definitieve aanslag inkomstenbelasting.

Hoe werkt de voorlopige aanslag?
Het is eigenlijk net als bij een energierekening. Met de voorlopige aanslag ontvang of betaal je maandelijks belasting, in plaats van na afloop van het jaar bij de definitieve aanslag inkomstenbelasting. Voor huiseigenaren met een baan in loondienst komt dat meestal neer op maandelijkse teruggaaf.

5 tips voor starters op de woningmarkt
Het eerste jaar kunnen maandelijkse lasten verder naar beneden worden gebracht door ook andere gemaakte kosten als eenmalige aftrekpost op te geven. Dit zijn bijvoorbeeld notariskosten en bemiddelingskosten voor het afsluiten van de hypotheek. Lees op www.belastingdienst.nl/koopwoning welke kosten aftrekbaar zijn. Pas het jaar erop dan de voorlopige aanslag aan zodat deze niet te hoog is.  

Bewaar relevante gegevens en documenten goed bij elkaar en houd ze binnen handbereik. Deze gegevens zijn nodig bij het aanpassen van de voorlopige aanslag en bij het doen van de aangifte inkomstenbelasting.
Vraag de voorlopige aanslag direct aan bij het afsluiten van een hypotheek. Het duurt namelijk ongeveer 4-6 weken voor de aanvraag is verwerkt. Zo wordt de wachttijd voor de teruggaaf beperkt.  
Wie vooraf wil weten hoeveel belasting hij terugkrijgt na een wijziging kan het formulier invullen om een voorlopige aanslag aan te vragen. Dat levert een indicatie op van de gevolgen van de wijziging. Ondertekenen en versturen kan dan later.
Huiseigenaren die al een voorlopige aanslag hebben, ontvangen van Belastingdienst in principe voor het volgende jaar automatisch een nieuwe voorlopige aanslag. Deze hoeft dan alleen gecontroleerd en eventueel aangepast te worden. 
Houd de voorlopige aanslag actueel

Voor starters op de woningmarkt die ervoor kiezen een voorlopige aanslag aan te vragen, is het wel belangrijk om veranderingen in de financiële situatie door te geven aan de Belastingdienst door de voorlopige aanslag aan te passen. Zo heeft een extra aflossing, het verhogen van de hypotheek of een renteverandering invloed op de hoogte van de voorlopige aanslag. Zo voorkomen huiseigenaren dat zij bij de definitieve aanslag inkomstenbelasting in één keer een bedrag moeten terugbetalen, omdat ze gedurende het jaar teveel belastingvoordeel hebben ontvangen.

 

 

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing