Huis van Geschiedenis Midden-Kennemerland

Door: Bos Media Services

BEVERWIJK - Onder grote publieke belangstelling is vrijdagmiddag het Huis van Geschiedenis Midden-Kennemerland geopend. Het voormalig Museum Kennemerland en het Historisch Genootschap Midden-Kennemerland gaan samen onder de nieuwe naam verder in het pand aan het Westerhoutplein, dat is uitgebreid door het pand erachter erbij te trekken. 

De verbouwing maakt het mogelijk om meer historische rijkdommen permanent te kunnen tonen. In de nieuwe vleugel is een ruimte waar lezingen kunnen worden gehouden, vergaderingen kunnen plaatsvinden en studiemateriaal beschikbaar is. Grote kasten, voor een deel geadopteerd door de Rotary Club, herbergen een schat aan historische informatie over deze regio. Bestuursvoorzitter Cees Hazenberg riep bij de opening geïnteresseerden op om het voorbeeld van de Rotary Club te volgen en ook een kast te adopteren. Het museum mocht vrijdag een nieuw object aan de collectie toevoegen. Dit werd meegebracht door Niek Linger, hij was tot begin dit jaar voorzitter van de Historische Kring Heemskerk (HKH).

Linger was de laatste directeur van de Beverwijkse Willibrordus mavo, voordat de school opging in een grotere organisatie. Tijdens het 60-jarig bestaan van de school in 1982 vond een grote reünie plaats, waarbij Linger de voormalige schoolbel overhandigd kreeg. "Vanaf 1922 werden de roomse jongens met deze bel, keurig in rijtjes van twee, de school binnen geleid. En als je je dan niet stil hield, kreeg je een hengst voor je hoofd." Al die jaren bewaarde Niek Linger de schoolbel als een souvenir, maar nu schonk hij hem aan het museum, met de woorden "Die schoolbel hoort hier thuis."

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing