Hulp gezocht bij uitgraven jong groen Wijkeroogpark voor 'tweede leven'

Door: Ab Jenema

 

VELSEN-NOORD – ‘Lokale struikrovers gezocht!' Geen nieuwsbericht uit lang vervlogen tijden, maar een actuele oproep voor hulptroepen. Om zoveel mogelijk jonge bomen en struiken uit het Wijkeroogpark te behouden, worden vrijwilligers gezocht die komende zaterdag willen helpen met het rooien om dit groen te behouden voor Velsen-Noord.

Van het groen dat volgende week moet wijken voor de aanleg van de elektriciteitskabels van TenneT, krijgen circa duizend jonge boompjes en struiken even verderop een nieuwe plek langs de Pontweg. Om de zaailingen een tweede leven te geven, komen enkele vrijwilligers van 'Meer Bomen Nu' komende zaterdag (8 januari van 10.00 - 15.00 uur) naar het Wijkeroogpark.

Langs de Pontweg
In samenwerking met - hopelijk zoveel mogelijk - Velsenaren graven zij de jonge boompjes uit, zodat deze daarna door de gemeente Velsen langs de Pontweg kunnen worden herplant. 'Meer Bomen Nu' is een landelijke campagne die jonge zaailingen met terreinbeheerders elders een tweede kans geeft om Nederland zo snel mogelijk te vergroenen.(https://meerbomen.nu/) 

Groen behouden
"We hopen dat zoveel mogelijk Velsenaren en anderen ons zaterdag komen helpen om de boompjes en struiken onder deskundige begeleiding uit te graven en te verzamelen", aldus Isabel Nunes-van Hoven, omgevingsmanager namens TenneT. "Zo kunnen we dit groen samen met de gemeente voor Velsen-Noord behouden."

Onvoorzien knelpunt
Voor de zomer kwam een onvoorzien knelpunt aan het licht voor het werkterrein aan de Leeghwaterweg. In de plannen bleek te weinig ruimte te zijn opgenomen om de elektriciteitskabels van TenneT naast elkaar in de bodem te leggen. Deze kabels zijn nodig voor de aansluiting van de windparken op zee. De enige oplossing bleek het werkterrein te verschuiven naar de hoek van het Wijkeroogpark. In de tweede week van januari start onze aannemer NRG met de inrichting van het werkterrein.

Geweldige kans
"In de komende periode gaan we vanuit de gemeente aan de slag langs de Pontweg in Velsen-Noord", vult Maikel Plug aan. "Omdat er de afgelopen jaren veel iepen zijn uitgevallen door iepziekte is de strook toe aan nieuw leven." Toen Maikel van de oogstdag hoorde, regelde hij onmiddellijk een kar om de zaailingen op te halen. "Wat we nu nog nodig hebben, zijn vrijwilligers die ons helpen deze geweldige kans te verzilveren."

Sluit je aan!
Iedereen kan meehelpen om dit groen te redden. Wil ook jij een waardevolle bijdrage leveren aan dit bijzondere initiatief? Kom dan op zaterdag 8 januari met vrienden en familie naar de oogstdag in het park. Laat even weten dat je komt (en met hoeveel personen) door een mailtje te sturen naar [email protected]

 

 

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
Café-Biljart Carillon
LEQUAL Online Marketing