ICONEN TE BEZICHTIGEN IN OUD-KATHOLIEKE KERK IJMUIDEN

Door: Ab Jenema

Foto: Corrie Woudenberg

Al sinds november zijn de prachtige iconen van schilderes Corrie Woudenberg uit Twisk weer in de oud-katholieke kerk te IJmuiden. Het idee was, ze in de kersttijd tentoon te stellen. Helaas lagen vanaf eind november de straten rondom de kerk open voor wegwerkzaamheden en de kerk was zeer moeilijk bereikbaar. Kerkgangers moesten tientallen meters door het zand ploeteren om bij de kerkingang zien te komen.

In de kerstnacht zelfs in het donker, want er was ook geen straatverlichting. Gelukkig zijn nu alle werkzaamheden klaar, de straten liggen er weer strak bij en nu de kerk weer goed bereikbaar is, gaat ook de wekelijkse kerkopenstelling weer van start. Iedere zaterdag tussen 14 en 16 uur is de kerk open voor bezichtiging, voor gebed, om een kaarsje op te steken of gewoon even de stilte van de gewijde ruimte ondergaan in een kerkbank. De iconen zijn achter in de kerk opgesteld en ook te bezichtigen bij de eucharistievieringen, iedere zondag om 10:00 uur en iedere woensdag om 9:30 uur. 

Op zondag 5 mei, de dag waarop de Oosters-Orthodoxe christenen Pasen vieren, wordt de tentoonstelling afgesloten met een optreden van het Hoorns Byzantijns Mannenkoor. Zij zingen in de plechtige eucharistieviering om 10:00 uur de gezangen van het Orthodoxe Paasfeest.

 

Iconen zijn schilderingen op houten panelen met afbeeldingen van Christus, de Moeder Gods, heiligen en gebeurtenissen uit de bijbelse boeken. Ze zijn een zeer oude en authentieke wijze van lofprijzing binnen de byzantijnse liturgie, gebaseerd op het geloof in de realiteit van de liturgische symboliek: het geestelijke wordt tot een zichtbare vorm gebracht, zodat het hemelse en het aardse, het geestelijke en het stoffelijke daarin zijn verenigd. Iconen zijn onlosmakelijk verbonden met het kerkelijke en spirituele leven van oosters-orthodoxe kerken en hun gelovigen.

Adres van de oud-katholieke kerk is Kon. Wilhelminakade 119 te IJmuiden. Toegang tot de kerk tijdens kerkopenstelling en bij eucharistievieringen is vrij en iedereen is welkom.

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing