IJmond als wijkplaats voor vluchtelingen

Door: Ab Jenema

Foto Henk Honing

BEVERWIJK - Hongaren, Vietnamezen, Joden en meer bevolkingsgroepen hebben ooit hun toevlucht gezocht in de IJmond. Voor de tentoonstelling ‘Wijkplaats’ is museum Kennemerland op zoek naar informatie over deze vluchtelingen, hun opvang en eerste ervaringen in de regio.

De eerste wisseltentoonstelling in het vernieuwde Museum Kennemerland (vanaf september) heeft een actueel thema. Hij gaat over de vluchtelingen die in de afgelopen honderd jaar naar de IJmond zijn gekomen. Meestal verlieten zij huis en haard vanwege oorlogsgeweld.

Het overzicht begint met de toestroom van Belgen ten tijde van de Eerste Wereldoorlog (1914-1018). In de jaren ’30 vestigde zich een groep Joodse vluchtelingen in de Kibboets Beverwijk (in Velsen-Noord!). Te denken valt aan de komst van de Indonesiërs (eind jaren ’40) en de Hongaren (Hongaarse Opstand 1956).

Niet op de vlucht, maar wel van verre waren de gastarbeiders (Italianen, Spanjaarden) in de jaren ‘60. Ook zij krijgen een plek in de expositie. Een decennium later maakten de Vietnamese bootvluchtelingen indruk. Net als de Tamils (jaren ’80) en begin deze eeuw het AZC Heemskerk met vreemdelingen uit diverse brandhaarden.

In de voorbereiding voor de tentoonstelling ‘Wijkplaats’ is het museum op zoek naar voorwerpen, documenten, foto’s en verhalen van vluchtelingen en hun nazaten. Hoe zagen zij de IJmond, wat is er van hen geworden? Ook de verhalen van hulpverleners en gastgezinnen zijn welkom.

In het programma is ruimte voor film, lezingen en debat. Verder zal (binnen en buiten) een vijftal kunstenaars een artistieke draai geven aan het thema. Een van de plannen is een kunstwerk van licht en geluid op de plek van de vroegere Kibboets Beverwijk.

Reacties zijn welkom bij Jan de Wildt, lid van de werkgroep tentoonstellingen van het museum:
per mail ([email protected]) of telefoon (0251-374591).

Museum Kennemerland, Westerhoutplein 1 in Beverwijk is momenteel wegens verbouwing gesloten.

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing