IJmond Top 50 live op Koningsdag

Door: Raimond Bos

BEVERWIJK - Op Koningsdag is er zoals elk jaar een groot muzikaal evenement op het Kerkplein. Dit jaar staat dat evenement wederom geheel in het teken van de IJmond Top 50, de lijst die werd samengesteld door de lezers van het Noordhollands Dagblad en de IJmuider Courant en de luisteraars van Heemskerk FM, Radio Beverwijk en Seaport FM.

De Bintangs, Astrid Nijgh, Rita Hovink, Marco Bakker, Carlsberg, Hauser Orkater, de Dizzy Men's Band, wie kent ze niet? Allemaal geboren en soms ook getogen in de IJmond. Behalve deze oude rotten is er een niet aflatende stroom nieuwe bands en duo's. De muzikale voedingsbodem is kennelijk supervruchtbaar in deze contreien. De initiatiefnemers van de IJmond Top 50 maakten een selectie van 350 nummers waaruit krantenlezers hun favorieten konden kiezen. Op zaterdag 26 april 2014 (Koningsdag) wordt de hele lijst live uitgevoerd.

Cornelis Vreeswijk
En ja hoor, Cornelis Vreeswijk, de Zweedse troubadour uit IJmuiden, eindigde dit jaar bovenaan. Theo Bos en André Uitgeest draaiden zijn elpees vroeger grijs. Het duo brengt op Koningsdag dan ook graag vijf nummers van Vreeswijk ten gehore. Op nummer 50 prijkt Blackthorn, een onweerstaanbaar bandje dat al sinds 1994 aan de weg timmert. Zij brengen zaterdag een ode aan Foo Fighters en Pearl Jam. Niet met covers van deze formaties, maar met eigen nummers, gebaseerd op deze melodieuze stevige bands. Wonderful World, ofwel Ivy en Frans Timmer, die iedereen met hun samenzang kippenvel bezorgen, verliest zich op Koningsdag helemaal in hun zelfgeschreven repertoire.

Vader Jos met jonge honden
En dan dat toffe nieuwe bandje Ride the Fader met Joris Molenaar in hun midden. Samen met vader Jos spelen deze jonge honden enkele toppers van het gouwe ouwe Mad Mill en Dreun Bulte, en gaan daarna nog even los op hun eigen rockrepertoire. De onvolprezen formatie Dockside heeft een grote schare trouwe fans, zo bleek maar weer uit de verkiezing. Even na zessen klinken de ontroerende ballades en opzwepende drink- en strijdliederen van dit welbekende gezelschap over het Kerkplein. En dan Tommy Inc.; normaal gesproken brengt deze groep vette covers van The Beatles, Rolling Stones en de Doobie Brothers ten gehore, maar op Koningsdag waagt Tommy Inc. zich aan De Bintangs; Mona Lisa! Maar het kan nog gekker: De Dublicators, die nog geen maand geleden hun afscheidsconcert gaven, zijn op Koningsdag terug! En hoe! Zij sluiten de IJmond Top 50 Live af met onder meer een wel zeer eigenzinnige versie van Astrid Nijgh's "Ik doe wat ik doe".

Frank Koning, programmaleider bij Radio Beverwijk, draait vanuit de DJ-booth de hele dag de nummers uit de IJmond Top 50. Om 14 uur trapt Koning af met nummer 50 en werkt de hele lijst tussen alle festiviteiten en live-optredens af naar nummer 1. Het kersverse DJ-duo Oorsmeer neemt vanaf 22 uur de draaitafels over.

En terwijl je je in de IJmondse popgeschiedenis wentelt, ontbreekt het je aan niets. Lekkere hapjes en drankjes in overvloed. In een gezellige entourage. Laat dat maar aan Camille over.

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing