IJmondcommissie over tekorten IJmond Werkt

Door: Bos Media Services

REGIO - In de IJmondcommissie is deze week gesproken over het structurele tekort van IJmond Werkt, het reïntegratiebedrijf van de gemeenten Beverwijk, Heemskerk, Velsen en Uitgeest. De organisatie stevende onlangs af op een tekort van twee miljoen euro in 2020. 

Het tekort wordt veroorzaakt door een afnemende Rijkssubsidie en tegelijk gelijkblijvende kosten. Een recent onderzoek door Berenschot leverde tien maatregelen op die tot een sluitende begroting moeten gaan leiden. Het direct uitvoeren van een aantal van deze maatregelen hebben het tekort teruggebracht tot vier ton. Om dit tekort weg te werken stelde het bestuur van IJmond Werkt een viertal maatregelen voor aan de IJmondiale politiek. Dit zijn:

  • Geen beschutte arbeid voor mensen met een beperking
  • Minder begeleiding
  • Geen begeleiding en loonsubsidie voor niet-uitkeringsgerechtigden
  • Alleen perspectiefrijke cliënten kunnen terecht bij IJmond Werkt.

Voordat de commissieleden zich over deze maatregelen bogen, sprak de heer Paardekooper van de IJmondiale cliëntenraad in. Hij pleitte ervoor om geen cliënten uit te sluiten, omdat de kosten voor de gemeenten uiteindelijk hoger zullen zijn dan de bezuiniging. De vier maatregelen waarover de IJmondiale politiek een keuze moet maken riepen vragen op bij verschillende politieke partijen. Zij vroegen zich onder meer hoe dan bepaald gaat worden wie wel perspectief heeft en wie niet. Ook werd de vraag gesteld wat er dan moet gebeuren met niet-uitkeringsgerechtigden die buiten de boot dreigen te vallen.

Wethouder Verkaik lichtte namens IJmond Werkt toe dat mensen die een niet-overbrugbare afstand tot de arbeidsmarkt hebben worden uitgesloten. Dit zijn mensen die sowieso niet aan het werk kunnen worden geholpen door IJmond Werkt omdat ze eerst zorg nodig hebben om vervolgens te kunnen re-integreren. Na de beantwoording van de wethouder vond een meerderheid van de partijen het voorstel rijp voor besluitvorming. De gemeenteraden nemen hier binnenkort een besluit over.

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing