In Noord-Holland nog 230.548 woningen geschikt voor zonnepanelen

Door: Jan Pronk

Klik op de afbeelding om te vergroten.

NOORDHOLLAND - In de provincie Noord-Holland staan nog 230.548 koopwoningen waarvan het dak geschikt is voor zonnepanelen. Dat blijkt uit onderzoek van Zonneplan. In totaal wekken al 85.841 Noord-Hollandse koopwoningen eigen stroom op. Met een zonnepanelendichtheid van 27,1 procent scoort Noord-Holland net onder het landelijk gemiddelde van 27,4 procent.

Binnen de provincie zijn enkele opvallende verschillen tussen gemeenten waar te nemen. In de regel lijkt het erop dat zonnepanelen minder populair zijn naarmate het gemiddelde inkomen toeneemt. De tien gemeenten met het hoogste gemiddelde inkomen scoren stuk voor stuk een zonnepanelendichtheid onder de 25 procent. Laren spant daarbij de kroon met slechts 10,9 procent. Daarmee is het ook over heel Nederland gezien de gemeente waar zonnepanelen het minst in trek zijn.

Noord-Hollandse gemeenten waarin juist relatief veel zonnepanelen geïnstalleerd zijn, zijn Drechterland, Medemblik en de sinds 2022 nieuwe gemeente Dijk en Waard. Ook de gemeente Amsterdam scoort met 33 procent ruim boven het gemiddelde. Er kan er echter maar één de winnaar zijn en dat is Opmeer, één van de kleinste gemeenten van de provincie, met bijna 38 procent.

Geschikte daken

Om een eerlijke vergelijking mogelijk te maken, nam Zonneplan in het onderzoek enkel koopwoningen met een dak dat geschikt is voor zonnepanelen mee. Verplichte panelen op huurwoningen zeggen immers niets over de bereidwilligheid tot verduurzaming van de bewoners. Daarnaast hebben niet alle koopwoningen een dak dat geschikt is voor zonnepanelen. Denk daarbij aan appartementen, huizen met enkel een dak op het noorden of huizen met een hoge boom voor de deur.

Op basis van actuele luchtfoto's houdt Zonneplan voortdurend bij welke nieuwe woningen geschikt zijn voor zonnepanelen en welke woningen inmiddels voorzien zijn. De data uit dit onderzoek dateren van januari 2022

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing