Informatie over de lokale kringloopeconomie

Door: Ab Jenema

BEVERWIJK - Om te laten zien wat er in Beverwijk/Wijk aan Zee op dit moment binnen de circulaire economie zo al mogelijk is, organiseert het nieuwe platform Beverwijk Duurzaam op 10 april a.s. een duurzame lentemarkt met het Repair Café, ruilmarktjes (plantjes, boeken, legpuzzels en lapjes), creatieve workshop voor kinderen, een workshop Kleding Restylen, films en informatie. Ook staan er marktkramen van Beverwijkse initiatieven m.b.t. de lokale kringloopeconomie, o.a. Groenterijk, Terre des Hommes en Inbrengwinkel) en zamelen we gereedschap in voor de stichting Gered gereedschap. Namens de PWN delen we op deze middag nu ook in Beverwijk de zgn. wasmaatjes uit.

Als je een stekje, plantje, goed boek, lapjes voor creatieve doeleinden of legpuzzel meeneemt naar onze ruilmarkt, dan kun je daarvoor (alleen op de ruilmarktjes) iets anders uitzoeken. Bij de andere kramen kun je contant betalen als je iets leuks wil aanschaffen.

Plaats: Grote Kerk Beverwijk. Kerkstraat 37, 1941 GC Beverwijk
Tijd:  zondagmiddag 10 april – 16.00-18.00

Als afval wordt voorkomen of hergebruikt dan kunnen we het verbruik van schaarse grondstoffen tegengaan. Als je van afval iets nieuws maakt, is het geen afval meer, maar grondstof. Zo kun je  economie en werkgelegenheid stimuleren.
En als je dit alles zoveel mogelijk lokaal doet, krijg je een lokale circulaire economie.
Voor mensen die willen “ontspullen”, of die niet veel geld willen uitgeven aan nieuwe spullen én ook voor het milieu is zo’n economie een win-winsituatie. Het thema staat momenteel volop in de belangstelling. In onze informatieve workshop kom je er meer over te weten.

Beleef het mee:

  • Het Repair Café Beverwijk is aanwezig. Samen repareren van kapotte spullen.
  • Creatieve Workshop voor kinderen. Kinderen kunnen hier onder leiding van kunstenaars op een creatieve wijze samen een eigen “groene” stad maken.
  • Informatieve Workshop over Lokale Circulaire economie, werk en duurzaamheid. Verzorgd door Jaap Knip van de Omgevingsdienst IJmond
  • Creatieve Workshop Restylen van kleding: Hoe maak je van een T-shirt een flitsend nieuw kledingstuk?
  • Ruilmarkt Legpuzzels
  • Ruilmarkt Stekjes/zaden, minipotjes.  Advies van een moestuinierder.
  • Ruilmarkt Lapjes/wol enz.
  • Ruilboekenkast
  • Inzameling Gereedschap voor stichting Gered gereedschap en Repair Café Beverwijk
  • Eerste Nederlandse pop-upstore van Terre des Hommes
  • Voor ieder wat wils – inbrengwinkel
  • Ontmoet de mensen van Groenterijk, een Beverwijks consumenten initiatief waarbij biologische (dynamische) groente en fruit van eigen bodem, rechtstreeks bij boeren wordt ingekocht.
  • Lokale Inzamelpunten: afval voor een goed doel. O.a. doppen van frisdrankflessen.
  • Minder waspoeder=minder afval in water. De PWN deelt wasmaatjes uit. Op = op.
  • Informatie en documentairefilms over de Circulaire economie
  • Informatiestand Beverwijk Duurzaam en platformdeelnemers.

Entree:
– Er wordt een bijdrage voor koffie/thee/limonade  gevraagd.
- Toegang gratis, vrijwillige bijdrage voor de organisatiekosten is welkom.

Voor de stekjesmarkt, de lapjesmarkt , de boekenkast en de legpuzzelmarkt maken we gebruik van een speciaal voor deze gelegenheid gemaakt ruilsysteem.
Als je op deze ruilmarktjes gewoon wat wil kopen, zonder zelf iets mee te nemen, dan kun je gebruik maken van onze ruilmunten. Voor min. € 3, --   koop je bij de ingang ruilmunten. Daarmee kun je bij de ruilkramen iets kopen. En dit is tevens een bijdrage voor de onkosten van de markt, die geheel door vrijwilligers wordt georganiseerd.
Je kunt de ruilmunten ook ontvangen:
Neem een stekje/zaden, legpuzzel, boek, wol of stof, gereedschap, naaimachine o.i.d. mee, dan krijg je daar ruilmunten voor. Deze zijn alleen te gebruiken voor de ruilmarktjes, niet bij de andere kramen.

Meer informatie op www.beverwijkduurzaam.nl
En op
https://www.facebook.com/beverwijkduurzaam

 

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing