Informatieavond lymfklierkanker in RKZ

Door: Cor Beumer

BEVERWIJK – Lymfklierkanker is een relatief onbekende vorm van kanker. Op zondag 15 september vragen daarom patiëntenorganisaties wereldwijd aandacht voor de specifieke aspecten van Hodgkin- en non-Hodgkinlymfomen (NHL). Het Rode Kruis Ziekenhuis (RKZ) haakt hierop in door op dinsdag 17 september een informatieavond te organiseren over deze ziekte. “Het is belangrijk dat er meer duidelijkheid komt zodat we effectiever en sneller kunnen behandelen,” aldus Laura Faber, hematoloog in het RKZ.

Er bestaan verschillende soorten kanker van het lymfstelsel. Jaarlijks wordt in Nederland bij circa 4000 mensen een non-Hodgkin-lymfoom vastgesteld. Non-Hodgkin-lymfoom is de meest voorkomende vorm van lymfklierkanker. Volgens Faber zal dit aantal in de aankomende jaren stijgen, mede door de vergrijzing. De ziekte komt vooral voor bij mensen die ouder zijn dan 45 jaar, maar kan op elke leeftijd voorkomen. Naar verhouding komt de ziekte iets meer voor bij mannen dan bij vrouwen.

De oorzaak van de ziekte is tot op de dag van vandaag niet bekend. Een deel van de patiënten heeft weinig klachten en meldt zich bij de arts met een opgezette lymfklier. “Als er wel klachten zijn, kunnen die bestaan uit plaatselijke of algemene klachten met symptomen zoals onbegrepen ernstig gewichtsverlies, sterk nachtzweten of onbegrepen koorts. “Dit laatste kan nog wel eens verward worden met een ander ziektebeeld zoals griep. Hierdoor duurt het soms langer voordat er een juiste diagnose wordt gesteld,” aldus Faber.

De Wereld Lymfklierdag staat dit jaar in het teken van ‘beweging’. Ook het RKZ besteedt tijdens de informatieavond op 17 september aandacht aan lymfklierkanker in combinatie met beweging. Laura Faber: “Beweging tijdens chemotherapie zorgt er onder andere voor dat patiënten meer conditie krijgen en positiever zijn. Ook kunnen zij op die manier beter hun grenzen aanvoelen. We zien dat dit in veel gevallen een goede uitwerking heeft op het herstelverloop van de patiënt.”

Tijdens de informatieavond krijgen patiënten, hun partners en familie meer inzicht in de verschillende vormen van lymfklierkanker en wordt er informatie gegeven over behandelmogelijkheden en de mogelijkheid van ‘beweging onder begeleiding’ tijdens en na de behandeling.

De informatieavond vindt plaats in het personeelsrestaurant van het RKZ. De zaal gaat open om 18.45 uur. Start van de bijeenkomst is om 19.00 uur en het eindigt om 21.00 uur. Tijdens de avond zijn internist/ hematologen, een diëtist, een fysiotherapeut, een oncologieverpleegkundige en een klinisch psycholoog aanwezig.

U kunt zich aanmelden via het aanmeldingsformulier op de website: www.rkz.nl of telefonisch bij het patiëntenservicebureau: tel. 0251-265111. Dit bureau is geopend op maandag t/m vrijdag van 09.00 uur- 16.00 uur.

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing