Informatiebijeenkomst ‘Nierfunctiestoornis: wat betekent dat voor mij?’

Door: Jan Pronk

BEVERWIJK - We hebben allemaal twee nieren. Die nieren hebben een belangrijke functie. 
Op maandag 4 maart organiseert het Rode Kruis Ziekenhuis (RKZ) een informatiebijeenkomst over de nieren en wat het kan betekenen voor je als ze niet goed (meer) functioneren. Wat zijn de mogelijke symptomen, klachten en de oorzaken? En wat kunnen de nefroloog(=internist gespecialiseerd in nierziekten) en de diëtist van het RKZ voor u betekenen? 

Risico’s nierfunctiestoornis

Goed werkende nieren zijn noodzakelijk voor een goede gezondheid. Maar andersom kunnen onze nieren hun belangrijke werk beter doen in een gezond lichaam. Een gezonde leefstijl vermindert de kans op een nierziekte. 

Veel voorkomende oorzaken van nierziekten zijn diabetes en hoge bloeddruk, daarom is het belangrijk om deze in een vroeg stadium te behandelen

Het is ook van belang bepaalde ziektes of aandoeningen van de nieren zo vroeg mogelijk op te sporen, en zoveel mogelijk te voorkomen. Door bijvoorbeeld de kans op hoge bloeddruk en diabetes te verminderen, lopen we ook minder risico op een nierziekte. Maar hoe gezond je ook leeft, iedereen kan vroeg of laat een nierziekte krijgen.

Nierschade kan leiden tot nierfunctieverlies. Wanneer uw nieren minder goed werken wordt uw bloed ‘vergiftigd’. Dat is slecht voor uw hart en bloedvaten. We merken pas dat onze nieren hun zuiverende functie niet goed meer vervullen als er nog maar 30 procent (of minder) van de nierfunctie over is. Dan pas komen er klachten. Bij verdere achteruitgang van de nierfunctie dreigt een nierfunctie vervangende behandeling, zoals dialyse of transplantatie. 

Margreet Bartels (Internist-nefroloog RKZ), Hanneke van den Broek (Internist-nefroloog RKZ), Lotte Lips (Internist-nefroloog RKZ) en Karin Hartog (Diëtist RKZ) belichten verschillende aspecten van anatomie, symptomen, klachten, oorzaken behandeling, controles, dieet, dialyse en transplantatie. Er is gelegenheid tot het stellen van vragen. 

Locatie en aanmelden

De informatiebijeenkomst wordt maandag 4 maart 2019 gehouden in het restaurant (2e etage) van het RKZ, Vondellaan 13, 1942 LE te Beverwijk. De avond is van 19.00 tot 21.00 uur. De zaal is vanaf 18.30 uur open.

De toegang is GRATIS, aanmelden is verplicht.

U kunt zich aanmelden via het aanmeldingsformulier op de website: www.rkz.nl

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing