Internationale solidariteit en de strijd tegen het fascisme centraal

Door: Ab Jenema

IJMOND - Internationale solidariteit en de strijd tegen het fascisme centraal op 3e Bijeenkomst van Lokaal FNV IJmond over de geschiedenis van de vakbeweging en de sociale strijd in de IJmond.

Dinsdag 21 november spreekt IJmuidenaar Erik Gerritsma in de lezingenreeks van Lokaal FNV IJmond in het Zee- en Havenmuseum aan de Havenkade in IJmuiden. Voor het Bonekamp-herdenkingscomité doet Gerritsma al ruim een jaar onderzoek naar leven en strijd van Jan Bonekamp. Voor de lezing put hij uit de verhalen en materialen die dat opleverde.
 
Communisten, socialisten en vakbondsbestuurders waren onder de eersten die in Nazi-Duitsland in interneringskampen werden geplaatst. De dreiging van het opkomende fascisme was voor hun geestverwanten in Nederland dus heel concreet. Verschillenden, ook uit de IJmond, voegden daad bij woord en trokken eind jaren dertig naar Spanje om zich aan te sluiten bij de internationale brigades om de Spaanse republiek te beschermen tegen de fascisten van Franco c.s.. Zij waren ook de eersten die ondersteuning boden aan de vluchtelingen uit Duitsland.

 
Bij Freddie Oversteegen verbleven thuis al voor het uitbreken van de 2e Wereldoorlog tal van vluchtelingen. Met haar zus Truus, Jan Bonekamp en Hanny Schaft, had ze een belangrijk aandeel in het verzet in en rond de IJmond.
 
Direct na de bezetting van Nederland werden de vakbonden door de Nazi's onder controle gesteld van 'betrouwbare' NSB-ers. Alleen de communisten hadden al ruim voor de bezetting hun organisatie ingericht voor het ondergrondse verzet, en waren daarom in staat om leiding te geven en initiatieven te nemen,  met informatie, sabotage en politieke stakingen, zoals die tegen de vervolging van de Joden in ons land.
Dinsdag 21 november om 19.30 in het Zee- en Havenmuseum, Havenkade 55 in IJmuiden. Toegang is gratis.


advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing