Intiem concert in gerestaureerde tuinzaal van Akerendam

Door: Ab Jenema

BEVERWIJK - De Beverwijkse buitenplaats Akerendam is zondagmiddag 4 november a.s. het toneel van een bijzonder concert. In de schitterend gerestaureerde rococo tuinzaal zal een zgn. clavichord worden bespeeld. De meeste mensen kennen het clavichord niet. Dit concert biedt een prachtige gelegenheid om met dit fijnzinnige instrument kennis te maken.

Tot ca 1800 was het clavichord veruit het meest verbreide klavierinstrument. Zoals nu in talloze huizen een piano staat, zo had men in die tijd een clavichord. Voor de huiskamer was en is het dan ook een heel aantrekkelijk instrument: het neemt weinig ruimte in beslag en de klank is zo bescheiden dat, als je de deur dicht doet, je huisgenoten er niets van horen. Het is bekend dat

J.S. Bach een groot liefhebber van het clavichord was. Hij bezat er een aantal, speelde er graag op, componeerde er voor en gebruikte ze in zijn onderwijspraktijk.

In het begin van de 19e eeuw kwam de piano in opmars, die al snel het clavichord in populariteit overtrof.

 

Het concert wordt gegeven door de internationaal vermaarde musicus Menno van Delft, docent aan het Conservatorium van Amsterdam en de Hochschule für Musik und Theater in Hamburg, en twee van zijn studenten, Sébastien Mitra en António Pedrosa .

 

Omdat de zaal in Akerendam niet groot is, zal het clavichord daar prachtig tot zijn recht komen. Het aantal plaatsen is echter beperkt. Het is dus raadzaam kaarten te reserveren.

 

4 november 2018, 15:30 uur

Akerendam, Velserweg 20, Beverwijk

 

Entree (incl. drankje): €15, studenten €10.

 

Reserveren via [email protected].

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing