Intrek eerste zeekabel Hollandse Kust (west Beta) gaat van start op strand en voor de kust van Velsen
VELSEN – Bij de juiste weersomstandigheden op zee wordt de eerste zeekabel voor het offshore windpark Hollandse Kust (west Beta)begin volgende week (maandag 13 mei / dinsdag 14 mei) bij Velsen onder de duinen door ingetrokken. Hiervoor verschijnen in de komende dagen enkele schepen voor de kust. Met de twee elektriciteitskabels die in de komende weken in het strand en de zeebodem worden geïnstalleerd, brengt TenneT straks de energie van het windpark op zee aan land.
Na de twee succesvolle boringen onder de duinen door, liggen de mantelbuizen voor de elektriciteitskabels al op hun plek. Vanaf zee wordt volgende week de eerste kabel vanaf het installatieponton Giant 7 naar het strand gebracht. Daarvoor staat op het werkterrein op het strand al een 200 tons lier die behalve de kabel ook de kabelbegraafmachine naar het strand trekt.
Grote kroonstenen
"Nadat de kabel aan land is gebracht, wordt deze met een lier - die achter duinen in het Beeldenpark staat - in de lege mantelbuis getrokken", vertelt projectmanager Robert Koens namens opdrachtgever TenneT. "In het Beeldenpark worden de drie kernen van de zeekabel in een ondergrondse mofput met grote kroonstenen gekoppeld aan de elektriciteitskabels die al op land zijn ingetrokken. Zo komt de stroom uit bij ons transformatorstation aan de Zeestraat in Wijk aan Zee."
In de zeebodem
Direct na het intrekken van de eerste kabel begraaft aannemer NBOS de eerste kilometers van de elektriciteitskabel in het strand en op zee. Koens: "Met behulp van de kofferdammen op het strand worden de kabels op diepte gelegd. Daarna trekt de Giant 7 de kabelbegraafmachine weer over de zeebodem naar zich toe. Met behulp van krachtige waterjets spuit de machine dan een sleuf in de zeebodem waar de kabel inzakt. Deze sleuf spoelt vervolgens vanzelf weer dicht."
24/7 in actie
Als de eerste kilometers kabel zijn begraven, legt NBOS het uiteinde afgedopt op de zeebodem. Daarna wordt deze hele operatie herhaald voor de tweede kabel. Koens: "Voor het intrekken van de kabels zetten we het strand twee keer een week af. Ook is watersport op zee binnen een aangegeven zone tijdens deze weken niet toegestaan. Als het intrekken eenmaal is begonnen, gaat het werk op het strand en op zee 24/7 door totdat de klus is geklaard."
Veiligheid
Om de Giant 7 in positie te houden, worden meerdere ankers uitgezet. Twee daarvan komen naar het strand. Ook drijven er meerdere leidingen in de golven. Koens: "Op zee zullen bootjes de NO GO zone bewaken en watersporters informeren waar zij veilig hun sport kunnen beoefenen. Strandbezoekers kunnen altijd gebruikmaken van de passage aan de duinzijde. Zo houden we het voor iedereen veilig."
Perfect uitzicht
Vooruitlopend op en tijdens de werkzaamheden worden op het strand flyers uitgedeeld waarin alle veiligheidsvoorschriften duidelijk vermeld staan. Koens: "Wie dit technische hoogstandje live wil volgen, nodigen we van harte uit bij onze blauwe infocontainer op het strand ter hoogte van De HangOut. Vanaf het dakterras heb je als bezoeker perfect uitzicht op het werkterrein en op zee."
Blijf op de hoogte
Vindt u het interessant om de aansluiting van de windparken op zee en de werkzaamheden op de voet te volgen? Download dan gratis de TenneT BouwApp in de App Store (iOS) of Google Play (Android). Zo ontvangt u doorlopend actuele informatie over de werkzaamheden.