IVN Aan de slag op De Linie van Beverwijk

Door: Jan Pronk

KENNEMERLAND - De handen uit de mouwen op een bijzondere locatie! Het IVN Zuid-Kennemerland organiseert in samenwerking met Landschap Noord-Holland zaterdag 8 oktober een werkdag op De Linie van Beverwijk. Een flinke klus waarbij vele handen erg welkom zijn. Deelnemers aan deze werkdag gaan wilgen snoeien, bramen snoeien/uitsteken en doorkijkjes herstellen. Zo wordt de natuur- en landschappelijke waarde van deze kleine natuurgebieden vergroot. Bovendien zijn het spannende stukjes cultuur-natuur op de grens van Beverwijk en Heemskerk. In de aanwezige bosjes vinden vogels als koolmees, merel en vink hun plek.

De Linie van Beverwijk was een verdedigingslinie uit 1800, die 'Holland op zijn smalst' moest bewaken tegen invallen vanuit het Noorderkwartier. De linie bestond uit een aaneenschakeling van lunetten, lopende vanaf het toenmalige Wijkermeer tot aan de Noordzee bij Wijk aan Zee. Een lunet is een kleine vesting van niet meer dan een aarden wal in de vorm van een halve maan. Deze werden door de Bataafse en Franse troepen opgeworpen om de smalle doorgang tussen Noordzee en Wijkermeer te verdedigen. Er werden 26 van die lunetten opgeworpen, waarvan er nog zeven zijn. Landschap Noord-Holland heeft vijf van deze lunetten in bezit en houdt deze stukjes landschapsgeschiedenis zo goed mogelijk in stand en probeert de natuurwaarde verder ervan te vergroten.

Natuurliefhebbers die het echt leuk vinden om mee te helpen op deze bijzondere locatie zijn van harte welkom. Ervaring is niet vereist. Zorg zelf voor werkkleding, laarzen en neem je eigen koffie/thee/lunch mee. Wij zorgen voor gereedschap, begeleiding, extra koffie, werkhandschoenen en een lekkere vlaai voor bij de koffie...Verzamelen is om 9.30 uur op de Krayenhofflaan ter hoogte van nr.39. De werkplek is hier vlakbij. De werkdag duurt tot 15.00 uur. Het maken er een leuke en gezellige werkdag van.

Informatie en aanmelden bij Marc van Schie, 06-22575748 of kijk op www.ivn.nl/zk <http://www.ivn.nl/zk>  We maken er een mooie dag van!

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing