“Je haalt het gewoon uit de lucht.”

Door: Ab Jenema

IJMOND - De zonnepanelenactie in de gemeente Beverwijk en de Heemskerkse Broekpolder zorgt voor een run op zonnepanelen. Tot nu toe hebben zo’n 1.000 inwoners interesse getoond en zijn er 600 offertes uitgeschreven. Heeft u al een aanvraag ingediend? Ruth Vermeulen (80+) uit Beverwijk en Jan Willem Verhoog (50) uit Wijk aan Zee vertellen u graag waarom zij kozen voor zonnepanelen.

Installateur regelde alles
Ruth Vermeulen was een half jaar geleden met haar schoonzusje op vakantie. “Zij controleerde telkens steeds de opbrengst van haar zonnepanelen via haar tablet. Dat vond ik zo interessant!” Thuis raakte Vermeulen ook aan de praat met een buurman die zonnepanelen op zijn dak had liggen. Hierna was zij definitief om: mevrouw Vermeulen heeft enkele weken terug acht zwarte panelen op een plat dak laten plaatsen. “De installateur heeft alles voor me geregeld, geen omkijken naar. Heel correct en prettig.”

Ruth Vermeulen is blij met de panelen, met voor haar als grootste voordeel het bijdragen aan het milieu. Ook vindt ze het heel belangrijk dat deze vorm van energieopwekking gericht is op de toekomst. En straks de lagere energierekening is mooi meegenomen. “Het is te gek, je haalt het gewoon uit de lucht!”

Onafhankelijkheid is fijn
Jan Willem Verhoog bezit twee woningen in Wijk aan Zee, waaronder zijn eigen huis. Op beide woningen samen liggen inmiddels in totaal 38 panelen. Hij tackelde tijdens een onlangs gehouden informatieavond over zonnepanelen in Wijk aan Zee een veel gestelde vraag: hoe zit dat met stof van zware industrie in de omgeving? “Wijk aan Zee is een superlocatie voor panelen. Met een bovengemiddeld aantal zonuren haal je juist een hoger rendement dan ergens anders. Mijn panelen uit 1996 heb ik nooit schoongemaakt en ze produceren nog lekker.”

Verhoogs energieverbruik was al laag, in zijn tweepersoonshuishouden staat geen enkel apparaat op stand-by. Door zijn interesse in zaken die de natuur je geeft, installeerde hij in 1996 al zes panelen van in totaal 600 Wp. “Ik heb veel lagere lasten en heb er geen omkijken naar. Het geeft me een goed gevoel dat ik mijn eigen energie kan opwekken.” Op zijn andere pand, een woonhuis voor vier met zomerhuis, heeft Verhoog ook inmiddels 30 panelen liggen. “Het verbruik was ontzettend hoog dus ik heb het huis geïsoleerd en gekozen voor zonnepanelen. De onafhankelijkheid wanneer je je eigen energie opwekt is fijn.”

Unieke actie
Met de zonnepanelenactie in de gemeente Beverwijk biedt een collectief van regionale zonnepanelenleveranciers Greeny Bros., Solar Store en Visser Elektrotechniek inwoners de mogelijkheid om zonnepanelen in te kopen en te laten installeren tegen een zeer gunstige prijs. Wanneer u zich aanmeldt, maken zij een aanbod op maat, waarbij geheel vrijblijvend en gratis één van de specialisten bij u langskomt voor vakkundig advies. Tevens kunt u met dit aanbod de btw terugvragen bij de belastingdienst. Dit wordt binnen deze actie gratis verzorgd door een administratiekantoor. Het Duurzaam Bouwloket coördineert de actie voor de gemeente.

                    

Deelname
U kunt zich tot 23 april 2017 vrijblijvend inschrijven via www.duurzaambouwloket.nl/actiebeverwijk. Het actietraject gaat direct van start wanneer u zich inschrijft. Ook als u in de Heemskerkse Broekpolder woonachtig bent, kunt u meedoen aan deze actie.

 

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing