Jongeren maken tijdschrift over lokale historie

Door: Ab Jenema

IJMOND - Roetz Magazine komt in december met een speciale uitgave van het blad: Tijd Junior. Gemaakt door leerlingen van basisschool ‘t Kraaienest en de jeugdambassadeurs van Museum Kennemerland. Een tijdschrift vol verhalen en reportages over lokale geschiedenis.

Woonden er Romeinen in de IJmond? Wat gebeurde er in Beverwijk tijdens de middeleeuwen en hoe verliep de walvisvaart? Al die vragen en meer worden beantwoord in het blad dat op 14 december gepresenteerd wordt in Museum Kennemerland. Het eerste exemplaar wordt in ontvangst genomen door de Beverwijkse wethouder Hanneke Niele.

Zeven leerlingen van ‘t Kraaienest en de drie jeugdambassadeurs van het museum vormden de redactie. Zij bedachten en schreven alle verhalen in het blad. Voorzitter Cees Hazenberg van Museum Kennemerland is trots op het resultaat. ,,Een mooie samenwerking tussen Roetz, het museum en de school. Het klikte gelijk. Wat ons betreft een buitenkans om zoiets moois te maken.’’

Voor de reportages gingen de junior redacteuren op pad, maar ook op school werd hard gewerkt en werden er allerlei deskundigen geïnterviewd. Zoals archeoloog Jean Roefstra, die een boeiende presentatie gaf in de klas over de Romeinen in de IJmond en potscherven uit die tijd meenam.

Tijd Junior wordt uitgegeven door De Vrijstaat Roetz in samenwerking met Museum Kennemerland. Het tijdschrift is dankzij tal van adverteerders gratis te verkrijgen in het museum, zolang de voorraad strekt. Roetz is een lokale uitgeverij zonder winstoogmerk.

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing