Joods Namenmonument op begraafplaats Duinrust

Door: Ab Jenema

De Joodse graven op begraafplaats Duinrust. (Foto Jan van der Linden, Heemskerk)

BEVERWIJK – Beverwijk krijgt een Joods Namenmonument. Ter nagedachtenis aan de 96 Joodse inwoners van Beverwijk en Wijk aan Zee, die slachtoffer zijn geworden van de Jodenvervolging, wordt een monument geplaatst op begraafplaats Duinrust. Daarop komen de namen te staan van 96 mannen, vrouwen en kinderen en de letters N.N.: Nomen Nescio, voor de onbekende slachtoffers.

Het monument wordt onthuld op 25 maart door rabbijn Shmuel Spiero en burgemeester Martijn Smit. Het monument komt er op initiatief van stadshistoricus Jan van der Linden en de beheerder van de begraafplaats Mark Haije. Samen met Jacky de Vries en Wim Spruit vormen zij de Werkgroep Joods Namenmonument Beverwijk, onderdeel van de Stichting 4 mei Beverwijk.

Het namenmonument krijgt een plek vóór de Joodse graven op Duinrust. Er is gekozen voor een corten stalen plaat, waarop roestvrij stalen platen worden aangebracht, met daarop de namen. Er tegenover komen twee banken te staan. Het Joods Namenmonument komt er dankzij subsidie van de gemeente Beverwijk.

Gekozen is voor 25 maart, omdat op deze datum in 1942 de bezetter begon met het deporteren van Beverwijkse Joden naar Amsterdam.

Jan van der Linden, auteur van onder meer ‘Matzes met aardbeien’ heeft de afgelopen jaren veel tijd gestoken in het zo volledig mogelijk maken van de namenlijst. Hij nam in de jaren 90 het initiatief om in de Breestraat een gedenkzuil te plaatsen, vlakbij de plek waar de synagoge heeft gestaan.

Op de dag van de onthulling spreken rabbijn Spiero en burgemeester Smit en houdt Van der Linden een inleiding over Joods Beverwijk. David van Aalderen uit Wijk aan Zee verzorgt de muzikale omlijsting. Aan het einde van de bijeenkomst presenteert Jacky de Vries het boek (met cd), met daarin het woord- en beeldverslag van de bijeenkomst ‘Beverwijk herdenkt de Holocaust’ op 26 maart 2017 in de Grote Kerk. Zie voor meer informatie de website 4meibeverwijk.nl

 

 

 

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing