Jubileumboek 100-jarige BHK staat op stapel

Door: Cor Beumer

BEVERWIJK – De Beverwijkse Harmonie Kapel bestaat honderd jaar. Op zondag 16 september wordt dit jubileum gevierd met een receptie, een openbaar concert en de presentatie van het jubileumboek. De Beverwijkse publicist Wim Spruit werd bereid gevonden om de roemrijke geschiedenis van de kapel op papier te zetten. Er is weinig bewaard gebleven van de historie van de honderdjarige BHK. Een toenmalig voorzitter schreef in de jaren ’80 in het verenigingsblad De Notenkraker al ‘dat zoals u allen weet, het archief verloren is gegaan. Het is verdwenen, zoekgeraakt. Met name door de vele bestuurswisselingen. Zelfs vlaggen en vaandels zijn niet meer terug te vinden’.

Toch heeft de speurtocht, die de auteur enkele jaren geleden is begonnen, voldoende materiaal opgeleverd om tot een min of meer volledige beschrijving van de geschiedenis te komen Ook geeft hij de BHK een duidelijke positie in de Beverwijkse samenleving, waardoor het boek meer informatie bevat dan alleen over de BHK. Zo blijkt dat de eerste harmonie niet in 1898 is opgericht, maar al in 1888. Na de teloorgang van dit initiatief, kwam er in 1912 een hernieuwde BHK. Met name door het doorzettingsvermogen en de energie van de Beverwijkse koopman David Mozes Mello. In het boek wordt een portret geschetst van wie deze man was.

Er wordt beschreven welke rol de bewoners van Huize Scheijbeeck hebben gespeeld: beschermheer dr. C.J.K. van Aalst, beschermvrouwe mevr. A.A. van Hattum-Dekker, maar ook burgemeesters als mr. H.J.J.Scholtens, J.G.S.Bruinsma en M.A.Berndsen-Jansen. Hoe de Beverwijkse Harmonie Kapel beide Wereldoorlogen en de crisis in de jaren ’30 heeft doorstaan, hoe aan het einde van de Tweede Wereldoorlog verzetsman Reinier Pletting, enthousiast lid van de BHK, in Amsterdam werd gefusilleerd. Over de gespannen relatie tussen de BHK en de NSB-burgemeester van Beverwijk en de Kultuurkamer.

Topdirigenten als H.W.Hofmeester, H.Lureman en H. van Ossenbruggen komen aan bod, alsmede de repetities en de zalen waarin de kapel heeft gespeeld en opgetreden: het Kennemer Theater van Charles Hart in de Zeestraat, het Veilinggebouw Het Centrum in de Koningstraat, later het eigen BHK-gebouw in de Groenelaan, de aula van het Pius X College, De (Nieuwe) Slof en de Sporthal Beverwijk

Er wordt dieper ingegaan op de voorzitters van de vereniging en op markante bestuursleden, zoals de bekende Breestraat-winkelier Mozes Davidson, ‘een leven lang BHK’er’. Ook de gelauwerde leden (erelid, lid van verdienste of koninklijk onderscheiden) worden in het boek niet vergeten. Het succesvol deelnemen aan concoursen en wedstrijden, de BHK heeft honderden prijzen in de wacht gesleept. Bijzondere optredens als met Johnny Jordaan (toen Prins Carnaval van De Zeezotte in Beverwijk) op de verjaardag van Tante Leen in de Amsterdamse Jordaan.

Ook afsplitsingen en fusies worden in beeld gebracht en hoe het komt dat in de beginjaren duizenden Wijkers naar een optocht van de kapel kwam kijken en dat het nu allemaal verleden tijd is. Om te eindigen in deze tijd: terugkijkend op de vele buitenlandse optredens, het omvormen van de BHK van een looporkest in een zitorkest. Uit die uniformen en optreden in zwartwit. Verdwenen zijn de altijd succesvolle en veel gevraagde Wijckerboertjes

Wim Spruit concludeert in zijn inleiding: ‘Het is een bijzondere vereniging. Door de jaren heen een club van vrienden en muziekmaatjes, maar ook van oplopende spanningen en ruzies, van rivaliteit tussen goede krachten, van nare verwikkelingen en mopperende leden. Financiële perikelen, de BHK in de rode en de zwarte cijfers, geruchten over malversaties. Maar het is bovenal een vereniging van doorvechters, van doorzetters; anders hou je het immers geen honderd jaar vol’.

Het boek (pakweg 150 bladzijden, voorzien van veel foto’s en andere illustraties) zal op zondag 16 september na de presentatie te koop zijn in het Kennemer Theater; voor en na het jubileumconcert. Zie ook www.beverwijkseharmoniekapel.nl.

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing