Kansrijke ontwikkeling regionale werkgelegenheid

Door: Ab Jenema

IJMOND - Bedrijven regio’s IJmond en Zuid-Kennemerland zoeken samenwerking in de energietransitie. Woensdagmiddag 17 april kwamen, op uitnodiging van Omgevingsdienst IJmond en stichting Huizenaanpak, vertegenwoordigers uit de (ver)bouw/installatiesector naar het Telstar stadion in Velsen-Zuid. Op het programma stond regionale samenwerking binnen de energietransitie. Eregast Heinz Stuy, oud-keeper van Ajax met nog steeds het record van de meeste minuten (1.082) zonder tegengoal, bracht voor deze speciale gelegenheid de befaamde Europacup uit 1973 mee. “Samen een team vormen is samen winnen!”

Wethouder Jeroen Verwoort van de gemeente Velsen benadrukte het belang van samenwerken en de kansen die daardoor ontstaan voor de regionale werkgelegenheid. “Ik vind het goed om te zien dat er een mooie opkomst is van bedrijven. Het gaat om verbinden, kennis uitwisselen en netwerken opbouwen. We hebben elkaar keihard nodig. Samen kunnen we plannen maken, innoveren en business creëren. Er ligt een mooie voedingsbodem om stappen te maken met elkaar.” Herman Schotman, projectleider van stichting Huizenaanpak: “Het verduurzamen van de benodigde 3.000 woningen per jaar, om daarmee de klimaatdoelstellingen van de regio’s IJmond en Zuid-Kennemerland te behalen, is een enorme opgave. Van concurrentie is dan ook geen sprake. We hebben elkaar nodig om de energietransitie het hoofd te kunnen bieden.”

Waar bestaat de samenwerking uit?
De Huizenaanpak is een samenwerking van vakmensen in de regio IJmond en Zuid-Kennemerland en heeft als doel om woningen te verduurzamen. Woningeigenaren kunnen daar terecht voor vragen, onafhankelijk advies, uitvoering en deelname aan collectieve inkoopacties. De stichting beschikt over een energieloket, een showroom met adviseur en de nieuwste isolatie- en installatietechnieken en een aardgasvrij gerenoveerde voorbeeldwoning. Bedrijven die aansluiten bij de stichting kunnen daar gebruik van maken. Wigger Verschoor van ThuisBaas (opgericht vanuit Urgenda) is onlangs in de showroom geweest en is enthousiast. “Het is heel belangrijk dat er offline plekken zijn waar mensen materialen en installaties kunnen ervaren, dat geeft toegevoegde waarde.”

Regionale opleidings- en trainingsprogramma’s
Daarnaast is er ook een regionaal opleidingsprogramma dat onder de aandacht werd gebracht door het Nova college. De integrale opleiding Junior Consultant Duurzaamheid, richt zich naast de toepassing van duurzame technieken ook op de financieel-economische kant en adviesvaardigheden. Stages zullen ook als onderdeel van de opleiding worden ingezet.

Toekomstbestendig renoveren en (ver)bouwen?
Met de stevige klimaatdoelstellingen is duurzaam verbouwen en renoveren de nieuwe standaard geworden. Dat is voor de bouw/installatie sector een kansrijke ontwikkeling en daarmee ook voor de regionale werkgelegenheid. Bouwers, installateurs, isolatiebedrijven, adviseurs en toeleveranciers die gebruik willen maken van de faciliteiten van De Huizenaanpak en zo ook toegang krijgen tot een ervaren netwerk van professionals in de duurzame renovatie en verbouw kunnen nog steeds aansluiten. Of zoals Heinz Stuy het verwoordde: “Om te winnen met voetballen moet je keihard trainen en een goede technische directeur hebben om nieuwe talentvolle spelers te betrekken. De Huizenaanpak brengt mensen in de regio bij elkaar voor de verduurzaming van de huizen en zoekt nieuwe spelers.” Meer informatie is te vinden op www.huizenaanpak.nl.

 

 

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing