Kerstexpositie 2023 Lucasgilde: Licht

Door: Jan Pronk

BEVERWIJK - Van vrijdag 15 december tot woensdag 10 januari exposeert het Lucasgilde Beverwijk in de Grote Kerk met het thema “Licht” om de donkere maanden december en januari aan te lichten. Licht heeft binnen dit thema de hoofdrol en is op alle mogelijke manieren uitgebeeld. Zo verschillend hebben de leden van het Lucasgilde nog nooit gewerkt ! De gemaakte werken vertegenwoordigen het fenomeen licht in al zijn facetten. De opening van deze tentoonstelling vindt plaats op vrijdag 15 december om 17.00 uur. 

Mensen houden zich al duizenden jaren bezig met de vraag wat licht precies is en waar het van gemaakt is. Ook kunstenaars hebben door de eeuwen heen bezig gehouden met het vastleggen van licht op papier of doek. Hoe beeldt je licht uit? In kleur of zwart-wit? De grootste kunstenaars hadden zo hun eigen manier. Denk aan het daglicht dat door de ramen op Vermeers melkmeisje valt, de schaduw in Rembrandts zelfportretten, of het kleurrijke licht dat weerspiegelt in Monets waterlelies. De vrijheid die ze nemen is groot, maar noodzakelijk beperkt, want licht schilderen is misschien even onmogelijk als het schilderen van de zon zelf.

Pas vanaf de Renaissance wordt licht echt een belangrijk element in de kunst. De platte vlakken die we kennen van de Middeleeuwen krijgen ineens diepte door schaduw en perspectief. Licht wordt als middel ingezet om ruimte te duiden. Maar schilders kunnen het licht zelf eigenlijk niet schilderen. Ze kunnen alleen de suggestie wekken van licht door het ergens op te laten vallen.

Licht geeft bij uitstek ook sfeer. Denk aan kaarslicht bij kerstmis, doorvallend licht in een bos, licht van een vuur, lantaarnlicht ’s nachts.

Deze expositie mag u niet missen. U bent van harte welkom op de openingsuren van de Grote Kerk (woensdag en vrijdag van 13.30 – 18.00 uur) om de gemaakte werken te bewonderen. Ook tijdens de kerstdagen en op nieuwjaarsdag is de kerk open.

 

 

 

 

 

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing