'Kind van de natuur' in Badgastenkerkje

Door: Ab Jenema

WIJK AAN ZEE – Op zondag 14 april is in het Badgastenkerkje het evenement ‘Kind van de Natuur'; een verkenning van vervalsing en echtheid in kunst en natuur. Om 12 uur begint een meditatieve bodyscan. Met de bekende mindfulness-coach Volker Hinten wordt geoefend om de gevoeligheid te vergroten voor het opmerken en ervaren  van onze oorspronkelijke natuur. Daarna is er een pauze met aansluitend een vertoning van de docu Kind van de natuur.

'Beheers je je kunst? Beheer je je natuur? Wil je haar modificeren? Compenseren? Liefhebben? Exploiteren? Opnieuw vreugdevol maken en spontaan?  Bespeel jij het landschap, bespeelt het landschap jou? Je bent een natuurtalent! Alle officiële instanties en bedrijven in onze omgeving die zich bezig houden met het beheren en het belasten van 'natuur' zijn er maar druk mee om dingen aan het publiek uit te leggen. Ook in Kennemerland zijn er actiegroepen die natuur proberen te beschermen tegen de natuurbeheerder en erkende klimaat- en milieu-belasters werpen zich op als hoeder van natuur. Er heerst grote onduidelijkheid over de vraag of we onze natuur nu aan het verdrukken zijn of aan het redden. Op 14 april wordt in het Badgastenkerkje gezocht naar de verloren schat: ons eenzijn met de natuur.

Van data-mining tot meditatieve bodyscan

De journalist verzamelt digitaal bewijsmateriaal kijkend door een telelens naar de fabriek. Zoals  de fabriek steeds meer data verzamelt over haar interne industriële processen. Zoals de duinbeheerder steeds meer gegevens verzamelt over processen binnen haar gebied. Zou het kunnen dat hoe nauwkeuriger we onderzoeken en loeren, hoe meer camera's en technologische surveillance we ophangen in onze binnen-stad, des te dieper we kijken... in onszelf? Eigenlijk net zoals bij een meditatieve bodyscan, waarbij je je met milde niet-oordelende aandacht ontvankelijk maakt voor sensaties die zich hier en nu in je lichaam aandienen en je je opmerkzaamheid vergroot voor de ongemodificeerde, ongecensureerde, oorspronkelijke natuur die we bijna vergeten waren.Want moeite doen om iets in harmonie met de natuur te doen betekent dat je je inspant om iets te doen dat in overeenstemming is met jezelf.

Natuurfilm is gemaakt in Beverwijk Heemskerk Castricum en Wijk aan ZeeHet 35 minuten durende Kind van de natuur is opgenomen in Beverwijk, Heemskerk, Castricum en Wijk aan Zee. Het is de eerste documentaire van Ab Winkel , JP van der Meij en Saskia Dommisse.

Aan de docu werkten o.a. mee: bezoekers van Natura 2000 terrein Een zee van staal en van het NH duinreservaat, ecoloog Edwin Kapitein, PWN boswachters Luc Knijnsberg en Dave Nanne, visboer Bob uit Wijk aan Zee, journalist Raimond Bos, Paul Jurriëns van de voormalige vereniging Westerhout Blijft! en Beverwijks politicus Frans Koster. De muziek in Kind van de Natuur werd speciaal voor de docu gespeeld en gezongen door: viola da Gamba speler, Edison winnaar Ralph Rousseau, zangeres Linde Nijland, en de groep Waz3. De film werd twee keer eerder vertoond in het Badgastenkerkje. IVN natuurgidsen in opleiding noemden de film na het zien: ‘verrassend, prikkelend, veel food for thought'.

Toegang vrij, na afloop vrijwillige financiële bijdrage voor de instandhouding van het Badgastenkerkje. Inloop vanaf 11.30.

 

 

 

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Fietspoint
Startpagina24.com
Café-Biljart Carillon
LEQUAL Online Marketing