Kinderboekprenten te zien bij KEK

Door: Bos Media Services

Illustratoren Ingrid en Dieter Schubert (Foto: Amber Beckers)

BEVERWIJK - Ingrid en Dieter Schubert exposeren tot 16 november 2015 hun kinderboekprenten bij Kunstexposities Kerkplein (KEK). Op zondag 11 oktober 2015 wordt de expositie officieel geopend. Die middag vindt tevens het kinderboekenfeest 2015 plaats.  

De mooiste ideeën worden soms ingegeven door pure nood. Zo wilde het echtpaar Schubert het zoontje van vrienden, dat  iedere avond enorme moeite had om te gaan slapen, een hart onder de riem steken. Doodsbang was hij dat er een leeuw onder zijn bed lag. Om zijn angst te bestrijden maakten illustratoren Ingrid en Dieter Schubert het prentenboek 'Er ligt een krokodil onder mijn bed', waarin hoofdpersoon Lotje vriendschap sluit met een krokodil. Aan de hand van dit verhaal overwonnen vele kinderen hun angst voor het donker, en startten de Schuberts een glansrijke loopbaan als kinderboekenillustratoren.

Dat was in 1980. Nog steeds tekenen Ingrid en Dieter Schubert vol overgave. Tot op heden verscheen er een stroom aanstekelijke prenten- en voorleesboeken. Van Woeste Willem, een zeerover met watervrees, tot Monki, een allerliefste knuffel die kwijtraakt. De Schuberts schrijven en tekenen samen aan een uitgave, maar illustreren ook regelmatig verhalen van vakbroeders, waaronder Thea Beckman en Edward van de Vendel. Met hem maakten zij hun nieuwe prentenboek 'Opvrolijkvogeltje' waarvan de artprints ook op deze expositie hangen.

De Schuberts, die in hun jonge jaren voor een opleiding aan de Rietveld van Duitsland naar Nederland verhuisde, ontvingen een serie prijzen. De eerste in 1981 was een Vlag & Wimpel voor de eerdergenoemde krokodil en de laatste was in 2013 een Leespluim voor 'Gewoon gek'. Zelden vallen deze illustratoren in herhaling, hun stijl en techniek ontwikkelen zich voortdurend. Gebruikten ze in hun beginjaren vooral het kleurpotlood, later was dat aquarelverf, nog later combineerden ze aquarel met inkt. En ze maken altijd indruk door hun liefdevolle benadering, milde spot en humor. Het plezier spat van hun werk af. Of dat nu via een pannenkoekenbakkende krokodil is of een beer die ganzen opvoedt. De boeken zijn niet alleen leuk voor kinderen, ook voor ouders die graag voorlezen en oog hebben voor de visuele grapjes en verwijzingen naar bekende schilderijen van Van Gogh en John Millais.

Zelf meemaken?
Ingrid en Dieter in levende lijve meemaken? Kom vooral naar de opening op 11 oktober. En/of schuif aan bij hun workshop die zij dan aan nieuwsgierige kinderen geven. Samen met hen ga je een tekening maken van je eigen opvrolijkvogeltje. Hartstikke leuk.

Kunstexposities Kerkplein bevindt zich boven het Kennemer Theater aan het Kerkplein 1.

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing