Klassieke muziek in de Grote Kerk

Door: Ab Jenema

BEVERWIJK - De vrijdagavonden in juli en augustus (met uitzondering van de vrijdag tijdens de Beverwijkse feestweek) staan voor wat betreft de Grote Kerk geheel in het teken van klassieke muziek. Naast de vier orgelconcerten, die worden georganiseerd door de orgelcommissie van het Müller-orgel, komt de Vereniging Grote Kerk dit jaar met drie zogenaamde 'zomerbarok concerten’.
Met name de liefhebbers van 'oude' klassieke muziek komen goed aan hun trekken.

 

Op 8 juli zal organist Frank van Wijk uit Bergen (NH) de concertserie openen. Op het programma staan werken van Nederlandse componisten uit de 18e eeuw, zoals Gerhardus Havingha, Quirinus van Blankenburg en Willem de Fesch.

Vrijdag 15 juli is de eerste van de zomerbarok concerten. Een kwartet van Fanni Székely (traverso), Tomasso Gladiolli (cello), Balázs Tóth (theorbo) en Valentina Villaseñor (clavecimbel) speelt o.a. werken van Wilhelm Friedemann Bach, Johann Sebastian Bach en Christoph Schaffrath.

Op 22 juli komt de Belgische organist Bart Jacobs naar Beverwijk. Hij is een oude bekende, want ook in 2010 bespeelde hij al het Müller-orgel. Deze keer staat een aantal vroege orgelwerken van Johann Sebastian Bach op het programma.

Een week later, op 29 juli, biedt het podium van de kerk plaats aan het Offshore Baroque Ensemble, bestaande uit María Florencia Gómez (traverso), Nathalie Verdon (viool), Tomás Kardos (cello) en Mariano Boglioli (clavecimbel). Gespeeld worden werken van Von Westhoff, Platti, Muffat en Georg Philipp Telemann.

Op 5 augustus is het de beurt aan Gerben Budding, de hoofdorganist van de Grote Kerk te Gorinchem. Het programma bestaat uit composities van Johann Ludwig Krebs, Johann Sebastian Bach en zijn zoon Carl Philipp Emanuel Bach.

Adriaan Hoek is op 19 augustus de laatste van de vier organisten die deze zomer naar Beverwijk komen. De jonge Zeeuw (geb. 1990), die vorig jaar maar liefst vier internationale orgelconcoursen op zijn naam schreef, speelt werken van Sweelinck, Bovet, Bach, Haydn en Menselssohn.

Op 26 augustus wordt de serie zomerbarok afgesloten met een optreden van Eimi Witmer (mezzosopraan) en Talitha Witmer (luit). Dit duo brengt een programma van Italiaanse aria’s uit de 17e eeuw.

Alle concerten beginnen om 20.00 uur. De entree bedraagt 7,50 euro.

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing