Kleinzoon bezoekt 78 jaar na oorlog fusilladeplek van opa in Beverwijk

Door: Jan Pronk

Foto : Opa Ilja Beroeasjvili (Foto Stichting Sovjet Ereveld).

BEVERWIJK - Bijna 80 jaar na de Tweede Wereldoorlog weet Gia Beroeasjvili eindelijk wat er met zijn opa is gebeurd. Woensdag bezoekt hij na een reis van ruim 4000 kilometer de fusilladeplek op het fort aan de Sint Aagtendijk in Beverwijk.

,,Al die jaren hebben we ons wanhopig afgevraagd wat er met hem is gebeurd'', zegt Gia vanuit Georgië. ,,De tranen schieten in mijn ogen als ik bedenk dat ik volgende week bij zijn graf sta en eindelijk rust kan vinden.'' Opa Ilja lag al die jaren als 'onbekende Sovjetsoldaat' in Leusden begraven. Pas toen Amersfoorter Remco Reiding zich om de soldaten op het Sovjet Ereveld ging bekommeren, kwam daar verandering in. Hij identificeerde door eindeloos zoekwerk in archieven meer dan 250 oorlogsslachtoffers.

Om vast te stellen in welk graf de opa van Gia en de oudoom van Ioseb begraven liggen, kreeg Reiding de autoriteiten zover om hun stoffelijke resten op te graven en aan de hand van dna-materiaal te identificeren. De dna-test toonde aan waar het graf is van Gia's opa Ilja. Behalve Gia staat ook de Georgiër Ioseb maandag voor het eerst bij het graf van een familielid dat decennialang als vermist te boek stond: zijn oudoom Semjon Vanisjvili.

Ilja Beroeasjvili en Semjon Vanisjvili vochten in 1941 met het Rode Leger tegen de Duitsers. Ze werden krijgsgevangen genomen en als hulpkrachten voor het Duitse leger geronseld. Op 20 april 1945, de verjaardag van Hitler, werden ze gefusileerd op het fort aan de Sint Aagtendijk in Beverwijk, nadat ze waren betrapt op het stelen van 88 handgranaten voor het Nederlandse verzet. Gia gaat tijdens zijn verblijf langs een aantal scholen om daar zijn verhaal te vertellen in het kader van het themajaar 'Leven met oorlog' van Platform WO2.

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing