Kom in actie tegen laaggeletterdheid

Door: Ab Jenema

In Nederland hebben 2,5 miljoen volwassenen moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Vaak kunnen zij daardoor ook niet goed omgaan met bijvoorbeeld een computer of mobiele telefoon. In de IJmond gaat het om 8% van de volwassenen. Tijdens de Week van lezen en schrijven roept Stichting Lezen en Schrijven buurthuizen, bibliotheken, gemeenten, scholen en maatschappelijke organisaties op om in actie te komen tegen laaggeletterdheid. Taalhuis IJmond neemt ook dit jaar weer deel aan deze themaweek.

Kansen
Moeite hebben met taal, rekenen en digitale vaardigheden kan grote gevolgen hebben voor iemands leven. Laaggeletterden vinden moeilijker een baan, ze leven ongezonder en ze hebben minder grip op hun geldzaken. Het is belangrijk dat we als samenleving laaggeletterden niet afschrijven, maar juist in hen blijven investeren. Bied hen bij- en omscholing aan, op hun eigen niveau en in hun eigen buurt. Taalhuis IJmond vindt het belangrijk dat iedereen in Nederland zich een leven lang kan blijven ontwikkelen. Dat zorgt voor betere kansen op de arbeidsmarkt. Ook kunnen mensen dan zelfstandiger meekomen in de samenleving.

Activiteiten
Honderden organisaties in het land vragen tijdens de Week van lezen en schrijven aandacht voor laaggeletterdheid door activiteiten te organiseren. Ook in de IJmond is er van alles te beleven.

Verrassingstas 
Kom langs bij de deelnemende organisaties en ontvang namens het Taalhuis IJmond een verrassingstas met informatie en uiteraard leesvoer. Kijk op www.taalhuisijmond.nl voor alle deelnemers.

Thematafels in de Bibliotheken
In Bibliotheek Velsen en IJmond Noord staat de collectie ‘Lees en Schrijf’ in het zonnetje. Dit zijn boeken om de taal beter te leren, maar ook leesboeken in eenvoudiger Nederlands. Speciaal voor deze week is de collectie aangevuld met nieuwe boeken.
Daarnaast start Bibliotheek Velsen op dinsdag 12 september met het taalcafé “Taal & Thee”. Je kunt binnenlopen, ontmoet mensen, drinkt een kop koffie of thee met elkaar, en gaat onder deskundige begeleiding in gesprek.

Tijdens de voorleeshalfuurtjes van Bibliotheek IJmond Noord lezen ze op dinsdag 12 september in Beverwijk en woensdag 13 september in Heemskerk voor uit Dikkie Dik met een vertelkastje, knuffels en uit de leukste boeken.

Yoga & Taal
Bij Welzijn Beverwijk in de Week van lezen en schrijven op maandag 11 september met de gratis workshop Yoga & Taal waarbij vrouwen gratis op een speelse wijze in aanraking komen met taal.

Over Taalhuis IJmond
Het Taalhuis is een samenwerking van bibliotheken, (volwassenen)onderwijs, organisaties op het gebied van welzijn en zorg, gemeentes en Stichting Lezen en Schrijven. Samen zorgen zij voor een uitgebreid aanbod op het gebied van taal, rekenen en geld en digitale vaardigheden.

 

 

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing