Koninklijke onderscheiding voor specialist RKZ

Door: Cor Beumer

BEVERWIJK – Gerrit de Groot, Maag-, Darm-, Leverarts in het Rode Kruis Ziekenhuis (RKZ) in Beverwijk heeft woensdag 9 oktober een Koninklijke Onderscheiding ontvangen. De Groot,die zich nu Ridder in de Orde van Oranje-Naussau mag noemen, ontving de onderscheiding voor zijn jarenlange inzet voor mensen met ernstig overgewicht (obesitas). ,,Ik was heel verrast en beschouw de prijs als een mooie erkenning. Gelukkig komt obesitas steeds meer in de belangstelling te staan en ziet men in toenemende mate in wat de vervelende gevolgen zijn van ernstig overgewicht.

De Onderscheiding die tijdens het congres Morbide Obesitas in Nieuwegein afgelopen woensdag werd uitgereikt, is voor de arts uit het RKZ vooral een bewijs dat obesitas inmiddels erkend wordt als een maatschappelijk probleem. ,,Vroeger was er bij artsen weinig aandacht voor de behandeling van ernstig overgewicht. Tegenwoordig wordt obesitas behandeld door meerdere disciplines tegelijk, zoals artsen, diëtisten, bewegingstherapeuten en psychologen. Deze 'multidisciplinaire aanpak' is een enorme vooruitgang in de behandeling van patiënten met ernstig overgewicht"

De Groot was twintig jaar geleden de oprichter van de Nederlandse Obesitas Kliniek (NOK) in Hilversum. Toen al voorzag hij dat overgewicht een steeds groter maatschappelijk en medisch probleem zou worden. Hij heeft veel betekend voor vele mensen met ernstig overgewicht en ontving daarom de onderscheiding op het door de NOK georganiseerde congres ter gelegenheid van haar 20-jarig bestaan. “Hoewel ik blij ben met de aandacht die obesitas inmiddels heeft, pleit ik voor nog meer aandacht vooral op het gebied van preventie. De overheid zou zich nog meer moeten richten op het voorkomen van obesitas.”

Tussen het RKZ en NOK bestaat al geruime tijd een nauwe samenwerking voor de behandeling van mensen met extreem overgewicht. Samen werken zij in het Obesitas Centrum Noord Holland. Het Rode Kruis Ziekenhuis verzorgt de operaties en de NOK begeleidt bij het aanpassen van de leefstijl. Dit is op de langere termijn noodzakelijk voor het slagen van de operatie.

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing